Printer Friendly Version ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ @ 5 March 2020 07:53 AM

Председник Републике Србије Александар Вучић расписао је изборе за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, који ће се одржати 26. априла 2020. године.
Министарство државне управе и локалне самоуправе издало је Обавештење за бираче који имају боравиште у иностранству  о остваривању бирачког права на изборима за народне посланике Народне скупштине. Обавештење се може предузети на следећем линку:

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-sa-boravistem-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-za-narodne-poslanike-narodne-skupstine/
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству (у НР Кини, Монголији, ДНР Кореји и Пакистану) да преко Амбасаде Републике Србије у Пекингу могу најкасније до 4. априла 2020. до 24 часа поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак података о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача, јединствен матични број бирача, општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирачи гласати на предстојећим изборима.
Податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може се уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис података да ће бирач гласати у иностранству, подноси се Амбасади Републике Србије, која оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи, према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља Амбасади Републике Србије у Пекингу која је проследило захтев, ради обавештавања бирача. По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се уписује у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Бирачи који имају боравиште у иностранству могу такође преко Амбасаде Републике Србије у Пекингу поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.   

Увид у јединствени бирачки списак може се остварити електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе: https://upit.birackispisak.gov.rs/ уношењем података о јединственом матичном броју грађана.
На изборима у иностранству, моћи ће да гласају само они држављани Републике Србије који се након расписивања избора, у претходно наведеном року, упишу у Јединствени бирачки списак у дипломатско-конзуларном представништву у ком намеравају да гласају. Треба имати у виду да претходни гласачки спискови за гласање у иностранству, сачињени на основу ранијих пријава, више не важе.
Попуњен образац захтева за упис у јединствени бирачки списак, односно за упис података да ће бирач гласати у иностранству, уз који је обавезно приложити копију важећег пасоша Републике Србије, може се поднети Амбасади на један од следећих начина:
- лично, сваког радног дана од 09.00 до 15.00 часова
- електронским путем на : embserbia@embserbia.cn
- поштом на адресу: Embassy of the Republic of Serbia, San Li Tun, Dong 6 Jie 1, 100600 Beijing, PR China
- фаxом на број: +86 10/6532 1207
Више информација можете наћи на wеб сајтовима Републичке изборне комисије и Министарства за државну управу и локалну самоуправу, као и у Амбасади РС у Пекингу на број телефона 010-6532-3516

Zahtev-za-upis-u-JBS.doc

Zahtev-za-glasanje-u-inostranstvu.doc