| |     ћирилица | english  
Naslovna
PRIJAVA ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU

Predsednik Republike Srbije A. Vučić, doneo je odluku o raspisivanju vanrednih izbora za poslanike Narodne skupštine koji će se održati 17. decembra 2023. godine.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) izdalo je Obaveštenje za birače koji imaju boravište u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na izborima. Obaveštenje se može preuzeti preko sledećeg linka:

https://mduls.gov.rs/obavestenja/ministarstvo-drzevne-uprave-i-lokalne-samouprave-obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-17-decembra-2023-godine/

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu ( u NR Kini, Mongoliji i DNR Koreji) da preko Ambasade Republike Srbije u Pekingu mogu najkasnije pet dana pre zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (25. novembra 2023. godine) do 24 časa po lokalnom vremenu u R. Srbiji, podneti zahtev da se jedinsktveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu. Nakon navedenog vremena zahtevi neće moći da se procesuiraju kroz system, zbog čega je neophodno blagovremeno prijavljivanje.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sasdrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača, jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Državljani R. Srbije mogu na osnovu JMBG I broja pasoša ili lične karte elektronski proveriti da li su upisani u Jedinstveni birački spisak preko sajta MDULS: odnosno sledćeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs/

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Pošto nadležni organ donese rešenje o upisu u JBS, može se obraditi i zahtev za glasanje u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisa, može se istovremeno sa zahtevom za upis podataka da će birač glasati u inostranstvu, podneti Ambasadi RS u Pekingu koje će oba zahteva dostavljati nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Zahtev za upis u JBS se može podneti i direktno preko portala eUprave ukoiliko lice ima nalog na portalu eUprave i istom pristupa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom ili putem mobilne aplikacije ConsentID.

Na izborima u inostranstvu, moći će da glasaju samo oni državljani R. Srbije koji se nakon raspisivanja izbora, u prethodno navedenom roku, upišu u Jedinstveni birački spisak u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u kom nameravaju da glasaju.

Popunjen obrazac zahteva za upis u jedinstveni birački spisak, odnosno za upis podataka da će birač glasati u inostranstvu, uz koji je obavezno priložiti kopiju važećeg pasoša Republike Srbije ili važeće lične karte (ukoliko je lična karta sa čipom, poželjno je da podnosilac zahteva priloži kopiju očitane lične karte), može se podneti u Ambasadi RS u Pekingu na jedan od sledećih načina:

- lično, radnim danom od 09.00 do 15.00 časova

- elektronskim putem na mejl: embserbia@embserbia.cn

- poštom na adresu: Embassy of the Republic of Serbia, San Li Tun, Dong 6 Jie 1, 100600 Beijing, PR China

- faksom na broj: +86 10/6532 1207

Više informacija o izborima se može naći na wеб sajtovima Republičke izborne komisije i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kao i u kontaktu sa nadležnim licem u Ambasadi RS u Pekingu na broj telefona 010-6532-3516.

 


Verzija za štampu
Važne informacije
PRIJAVA ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU
Upis u Knjigu žalosti povodom tragičnog događaja koji se 3. maja 2023. dogodio u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu
ODLUKA O SUFINANSIRANJU PROJEKATA KOJI DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
Selaković razgovarao sa ministrom inostranih poslova Kine
Čestitka predsednika NR Kine
PARLAMENTARNI I PREDSEDNIČKI IZBORI U REPUBLICI SRBIJI 03. APRILA 2022. GODINE
OBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU
Prijavljivanje za glasanje u inostranstvu do 12. marta