Printer Friendly Version Proslava Dana državnosti i Dana Vojske Srbije u Pekingu @ 11 March 2024 03:49 AM
Ambasada i vojni izaslanik R. Srbije u NR Kini organizovali su prvog marta o.g. u Kempinski hotelu u Pekingu zajedničku proslavu Dana državnosti R. Srbije i dana Vojske Srbije, kojoj je prisustvovalo više od 300 zvanica, uključujući 60 ambasadora i šefova misija u Pekingu, brojne predstavnike diplomatskog kora, predstavnike Vlade NR Kine i kineskih institucija, kao i srpske dijaspore u Kini. Počasni gost Ambasade na prijemu bio je specijalni izaslanik Vlade NR Kine za Evropu Vu Hungbo, dok je glavni gost vojnog izaslanika bio generalni direktor Instituta za inženjerstvo Vojne akademije general-major Sjong Mingfeng.
 
Gostima se na prijemu obratila amb. Stefanović, koja je u govoru istakla značaj Prvog srpskog ustanka i Sretenjskog ustava u kontekstu obnove srpske državnosti i razvoja moderne države. Podvlačeći da Srbija ostaje posvećena razvoju i promociji mira i stabilnosti, istakla je da Srbija teži razvoju odnosa sa svim zemljama na bazi jednakosti. Rekla je da težimo razvoju odnosa sa susedima, nastavku puta ka punopravnom članstvu u EU i razvoju odnosa, kako sa velikim silama, tako i tradicionalno prijateljskim zemljama širom sveta. Posebno je podvukla značaj borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta i nacionalnog suvereniteta Srbije u vezi sa pitanjem KiM, i naglasila da Srbija, čuvajući sopstveni teritorijalni integritet, i insistirajući na poštovanju pomenutog principa bez izuzetaka, ujedno poštuje i teritorijalni integritet drugih zemalja, principe međunarodnog prava i Povelju UN.
 
Posebno je istakla i značaj podrške Kine teritorijalnom integritetu Srbije, kao i značaj daljeg sveukupnog razvoja odnosa između Srbije i Kine, sa akcentom na uzlazni trend u ekonomskoj, investicionoj i trgovinskoj saradnji. Naglasila je i značaj kulturne saradnje, posebno rada Kulturnog centra Srbije u Pekingu i Kulturnog centra Kine u Beogradu, uz promociju saradnje u oblasti novih tehnologija. Podsetila je okupljene i da je povodom Dana državnosti, ove godine, predsednik Srbije A. Vučić za lični doprinos razvoju odnosa Srbije i Kine, odlikovao prethodnog ambasadora Kine u Srbiji amb. Čen Bo i profesora Ma Si Pua, koji su takođe, prisustvovali prijemu.