Printer Friendly Version Прослава Дана државности и Дана Војске Србије у Пекингу @ 11 March 2024 03:46 AM

Амбасада и војни изасланик Р. Србије у НР Кини организовали су првог марта о.г. у Кемпински хотелу у Пекингу заједничку прославу Дана државности Р. Србије и дана Војске Србије, којој је присуствовало више од 300 званица, укључујући 60 амбасадора и шефова мисија у Пекингу, бројне представнике дипломатског кора, представнике Владе НР Кине и кинеских институција, као и српске дијаспоре у Кини. Почасни гост Амбасаде на пријему био је специјални изасланик Владе НР Кине за Европу Ву Хунгбо, док је главни гост војног изасланика био генерални директор Института за инжењерство Војне академије генерал-мајор Сјонг Мингфенг.

Гостима се на пријему обратила амб. Стефановић, која је у говору истакла значај Првог српског устанка и Сретењског устава у контексту обнове српске државности и развоја модерне државе. Подвлачећи да Србија остаје посвећена развоју и промоцији мира и стабилности, истакла је да Србија тежи развоју односа са свим земљама на бази једнакости. Рекла је да тежимо развоју односа са суседима, наставку пута ка пуноправном чланству у ЕУ и развоју односа, како са великим силама, тако и традиционално пријатељским земљама широм света. Посебно је подвукла значај борбе за очување територијалног интегритета и националног суверенитета Србије у вези са питањем КиМ, и нагласила да Србија, чувајући сопствени територијални интегритет, и инсистирајући на поштовању поменутог принципа без изузетака, уједно поштује и територијални интегритет других земаља, принципе међународног права и Повељу УН.

Посебно је истакла и значај подршке Кине територијалном интегритету Србије, као и значај даљег свеукупног развоја односа између Србије и Кине, са акцентом на узлазни тренд у економској, инвестиционој и трговинској сарадњи. Нагласила је и значај културне сарадње, посебно рада Културног центра Србије у Пекингу и Културног центра Кине у Београду, уз промоцију сарадње у области нових технологија. Подсетила је окупљене и да је поводом Дана државности, ове године, председник Србије А. Вучић за лични допринос развоју односа Србије и Кине, одликовао претходног амбасадора Кине у Србији амб. Чен Бо и професора Ma Си Пуа, који су такође, присуствовали пријему.