Printer Friendly Version Амбасадор Маја Стефановић на пријему Градске владе Пекинга @ 12 December 2023 07:45 AM

             

 

На годишњем пријему за представнике дипломатских мисија у Пекингу, који је, у организацији Канцеларије за спољне послове Града Пекинга, приређен у Националној леденој дворани у Пекингу, коме су присуствовали највиши званичници града Пекинга и других кинеских институција, амбасадор М. Стефановић је имала краће одвојене разговоре са партијским секретаром Пекинга Јин Лијем, градоначелником Пекинга Јин Јонгом и председником Сталног комитета Народног конгреса Пекинга Ли Сјулингом.

Током сусрета са чланом Политбироа ЦК КПК и партијским секретаром Комитета Комунистичке партије Кине Града Пекинга Јин Лијем, потврђена је обострана спремност за даље јачање свестраног стратешког партнерства између Србије и Кине и посебно интензивирање партијске сарадње између две земље. У том циљу, партијски секретар Јин Ли је, на наш позив, изразио спремност да посети Србију у обострано прихватљивом термину.

У разговору са градоначелником Пекинга Јин Јонгом, обострано је истакнут значај веза Београда и Пекинга, који имају успостављену сарадњу од 1980, када је Београд био трећи град на свету, после Њујорка и Токија, који је успоставио братске односе са престоницом Кине. У циљу даљег унапређења сарадње два града, пренет је позив градоначелнику Пекинга Јин Јонгу за посету Београду, у термину када то буде одговарало обема странама, што је са кинеске стране са задовољством прихваћено.

Са председником Сталног комитета Народног конгреса Пекинга Ли Сјулингом, М. Стефановић је разменила мишљења о јачању сарадње градских скупштина Београда и Пекинга, и тим поводом, изражена је обострана спремност за реализацију узајамних посета делегација две земље.