Printer Friendly Version Учешће Амбасаде на 9. Гали глобалних дипломата и кинеске културе @ 12 December 2023 07:35 AM

 

Амбасада Републике Србије је 7. децембра 2023. у Пекингу, у заједничкој организацији са магазином Lookwe била домаћин 9. Гале глобалних дипломата и кинеске културе. Том приликом, генерални секретар организационог одбора Гале и менаџер магазина г. Су Јунзу, именовао је поново амбасадора Мају Стефановић за ротирајућег председника магазина за 2023/2024. годину.

Амбасадор М. Стефановић је у поздравној речи истакла важност односа са Кином, чији интензитет јача и нашим учешћем и у иницијативи Појас и пут, подсећајући на дух космополитизма и отворености коју иницијатива и у свом деценијском развоју наставља да баштини кроз културну размену Кине и партнерских земаља. Истичући значај повезивања земаља кроз културу и уметност, подсетила је присутне да ће Београд бити домаћин специјализоване светске изложбе ЕКСПО 2027.

Говорећи о музици, велику пажњу гостију привукао је и наступ инструменталисте Слободана Тркуље.

Пре свечаности, гости су имали прилике да посете и штанд Културног центра на којем је посетиоцима о култури и историји Републике Србије говорила директор Центра Татјана Солдат. Уједно, био је организован и инвестициони форум, на којем је економски саветник Амбасаде Миланка Стојаковић присутним представницима пословних кругова у Кини представила могућности улагања у Републику Србију.

Овогодишња дипломатска свечаност је традиционални догађај, посвећен међународној размени, културној и инвестиционој сарадњи, обухватајући и изложбу нематеријалне кинеске културне баштине и богат уметнички програм. Гали је присуствовало преко 400 званица из кинеског културног и медијског живота и бројне дипломате из више од 170 земаља.

Lookwe, домаћин свечаности, представља једну од највећих невладиних платформи за јавну дипломатију у Кини и у свом портфолију има издавачку делатност, управљање и организацију догађаја за промоцију културе и инвестиција. Фотографије: Lookwe