Printer Friendly Version Predsednik Vlade R. Srbije Ane Brnabić posetila je Kinu od 4. do 7. novembra ove godine @ 24 November 2023 07:23 AM

Predsednik Vlade Republike Srbije Ana Brnabić boravila je u NR Kini od 4-7 novembra ove godine. Tokom zvanične posete, premijerka je, na čelu delegacije R. Srbije, učestvovala na 6. Međunarodnom uvoznom sajmu, na kojem je Srbija bila počasni gost, i imala odvojene bilateralne sastanke sa premijerom NR Kine Li Ćiangom u Šangaju i predsednikom NR Kine Si Đinpingom.

Prilikom govora na ceremoniji otvaranja Međunarodnog uvoznog sajmu u Šangaju, premijerka je istakla veliki značaj koji Srbija pridaje ovoj manifestaciji, apostrofirajući da je u protekloj deceniji trgovina između naše dve zemlje porasla 186 puta zahvaljujući, između ostalog, ekonomskoj politici otvorenosti koj Kina aktivno zagovara i sprovodi.

Uoči Međunarodnog uvoznog sajma, premijerka je imala i bilateralni sastanak sa premijerom NR Kine Li Ćiangom u Šangaju 4. novembra. Sagovornici su se saglasili sa visokom ocenom bilateralnih odnosa i izrazili obostranu spremnost na dalje produbljivanje sveobuhvatne saradnje. Tokom sastanka istaknut je značaj sinergije strategije “Srbija 2025” i inicijative Pojas i put, kao i veliki potencijal za saradnju u oblasti digitalne ekonomije, naučne i tehnološke inovacije i dr.

Prilikom posete Pekingu predsednik Vlade A. Brnabić sastala se sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom 6. novembar. Predsednik Si je tokom razgovora istakao da su Srbija i Kina iskreni prijatelji, čije prijateljstvo je prošlo test vremena kao i “dobri partneri koji rade za zajednički razvoj i prosperitet”. Takođe, istakao je da je Kina spremna da sarađuje "rame uz rame" sa Srbijom na očuvanju međunarodnog prava i pravde, uz ostvarivanje zajedničkog razvoja naše dve zemlje. Predsednik Vlade R. Srbije A. Brnabić tokom sastanka sa predsednikom Sijem je ponovila podršku R. Srbije politici “jedne Kine” i navela da je naša zemlja spremna na dalju političku, ekonomsku, ali i društvenu, tehnološku, i kulturnu saradnju sa Kinom.

Posetu predsednika Vlade A. Brnabić Kini pomno su pratili svi vodeći kineski mediji, ocenjujući je kao veoma pozitivnu, uspešnu, i značajnu, često ističući da Kina smatra svoj odnos sa Srbijom uzornim modelom međunarodnih odnosa Kine i evropskih zemalja.