Printer Friendly Version Председник Владе Р. Србије Ане Брнабић посетила је Кину од 4. do 7. новембра о.г. @ 24 November 2023 07:23 AM

Председник Владе Републике Србије Ана Брнабић боравила је у НР Кини од 4-7 новембра ове године. Током званичне посете, премијерка је, на челу делегације Р. Србије, учествовала на 6. Међународном увозном сајму, на којем је Србија била почасни гост, и имала одвојене билатералне састанке са премијером НР Кине Ли Ћиангом у Шангају и председником НР Кине Си Ђинпингом.

Приликом говора на церемонији отварања Међународног увозног сајму у Шангају, премијерка је истакла велики значај који Србија придаје овој манифестацији, апострофирајући да је у протеклој деценији трговина између наше две земље порасла 186 пута захваљујући, између осталог, економској политици отворености кој Кина активно заговара и спроводи.

Уочи Међународног увозног сајма, премијерка је имала и билатерални састанак са премијером НР Кине Ли Ћиангом у Шангају 4. новембра. Саговорници су се сагласили са високом оценом билатералних односа и изразили обострану спремност на даље продубљивање свеобухватне сарадње. Током састанка истакнут је значај синергије стратегије “Србија 2025” и иницијативе Појас и пут, као и велики потенцијал за сарадњу у области дигиталне економије, научне и технолошке иновације и др.

Приликом посете Пекингу председник Владе А. Брнабић састала се са председником НР Кине Си Ђинпингом 6. новембар. Председник Си је током разговора истакао да су Србија и Кина искрени пријатељи, чије пријатељство је прошло тест времена као и “добри партнери који раде за заједнички развој и просперитет”. Такође, истакао је да је Кина спремна да сарађује "раме уз раме" са Србијом на очувању међународног права и правде, уз остваривање заједничког развоја наше две земље. Председник Владе Р. Србије А. Брнабић током састанка са председником Сијем је поновила подршку Р. Србије политици “једне Кине” и навела да је наша земља спремна на даљу политичку, економску, али и друштвену, технолошку, и културну сарадњу са Кином.

Посету председника Владе А. Брнабић Кини помно су пратили сви водећи кинески медији, оцењујући је као веома позитивну, успешну, и значајну, често истичући да Кина сматра свој однос са Србијом узорним моделом међународних односа Кине и европских земаља.