Printer Friendly Version Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na čelu delegacije R. Srbije, posetio je Peking od 16. do 18. oktobra, radi učešća na Trećem forumu Pojas i put @ 24 November 2023 06:32 AM

Tokom boravka u Pekingu, predsednik Vučić se sastao sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom, a imao je i više bilateralnih susreta na marginama Foruma Pojas i put, tokom kojeg je potpisano čak 18 sporazuma, od kojih veliki deo ima strateški karakter.

Ocenivši razgovor sa kineskim predsednikom kao izuzetno prijateljski, predsednik Vučić je novinarima u Pekingu rekao da je tema razgovora bila i Kosovo i Metohija, poštovanje međunarodno pravnih normi, ono kroz šta Srbija prolazi kao i primena dvostrukih standarda, nepoštovanje povelje UN i rezolucije 1244, od strane pojedinih zemalja.

"Naišli smo na razumevanje naših kineskih prijatelja. Razgovarali smo i o drugim stvarima koje su za nas potrebne, od saradnje u svim oblastima ekonomije, privrede, vojno-tehničke saradnje", rekao je predsednik Vučić i dodao da je bilo reči i o infrastrukturnom povezivanju i sve većem broju kineskih investicija.

Na prvoj sesiji Formuma za međunarodnu saradnju na visokom novou, na temu „Povezanost u otvorenoj globalnoj ekonomiji“, predsednik Vučić je rekao da upravo tema panela odražava stratešku orijentaciju koncepta razvoja Kine i njenog lidera, kao začetnika inicijative.
 
"Ova inicijativa nastoji da podstakne bližu saradnju između država i naroda kroz zajedničke napore usmerene na rešavanje globalnih izazova i napredak celog čovečanstva, uz marljiv rad na stvaranju jedne globalne ekonomije kroz uzajamnu saradnju u cilju postizanja dobrobiti za sve“, rekao je predsednik Vučić obraćajući se prisutnima.
 
Tokom boravka u Pekingu, predsednik Vučić je imao bilateralne susrete i sa predsednicima vlada Tajlanda i Laosa. Pored toga, vodio je duge razgovore i sa predsednikom Etiopije i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Takođe, sastao se sa predsednikom Indonezije Đokom Vidodom. Pored ovih susreta, predsednik Vučić je razgovarao i sa zamenikom premijera Kine i sa predsednikom Turkmenistana.
 
Tokom posete Pekingu, predsednik Vučić je obišao i Kineski institut za međunarodne studije i tom prilikom se sreo sa bivšom ambasadorkom Kine u Srbiji i direktorom instituta Čen Bo.