Printer Friendly Version Председник Србије Александар Вучић, на челу делегације Р. Србије, посетио је Пекинг од 16. до 18. октобра, ради учешћа на Трећем форуму Појас и пут @ 24 November 2023 06:23 AM

Током боравка у Пекингу, председник Вучић се састао са председником НР Кине Си Ђинпингом, а имао је и више билатералних сусрета на маргинама Форума Појас и пут, током којег је потписано чак 18 споразума, од којих велики део има стратешки карактер.
 
Оценивши разговор са кинеским председником као изузетно пријатељски, председник Вучић је новинарима у Пекингу рекао да је тема разговора била и Косово и Метохија, поштовање међународно правних норми, оно кроз шта Србија пролази као и примена двоструких стандарда, непоштовање повеље УН и резолуције 1244, од стране појединих земаља.

"Наишли смо на разумевање наших кинеских пријатеља. Разговарали смо и о другим стварима које су за нас потребне, од сарадње у свим областима економије, привреде, војно-техничке сарадње", рекао је председник Вучић и додао да је било речи и о инфраструктурном повезивању и све већем броју кинеских инвестиција.

 
На првој сесији Формума за међународну сарадњу на високом новоу, на тему „Повезаност у отвореној глобалној економији“, председник Вучић је рекао да управо тема панела одражава стратешку оријентацију концепта развоја Кине и њеног лидера, као зачетника иницијативе.
 
"Ова иницијатива настоји да подстакне ближу сарадњу између држава и народа кроз заједничке напоре усмерене на решавање глобалних изазова и напредак целог човечанства, уз марљив рад на стварању једне глобалне економије кроз узајамну сарадњу у циљу постизања добробити за све“, рекао је председник Вучић обраћајући се присутнима.
 
Током боравка у Пекингу, председник Вучић је имао билатералне сусрете и са председницима влада Тајланда и Лаоса. Поред тога, водио је дуге разговоре и са председником Етиопије и премијером Мађарске Виктором Орбаном. Такође, састао се са председником Индонезије Ђоком Видодом. Поред ових сусрета, председник Вучић је разговарао и са замеником премијера Кине и са председником Туркменистана.
 
Током посете Пекингу, председник Вучић је обишао и Кинески институт за међународне студије и том приликом се срео са бившом амбасадорком Кине у Србији и директором института Чен Бо.