Printer Friendly Version Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom ministra inostranih poslova NR Kine Deng Lijem @ 4 August 2023 02:18 AM

U razgovoru direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića sa zamenikom ministra inostranih poslova NR Kine Deng Lijem, održanom 31. jula u Pekingu, obostrano je izraženo zadovoljstvo izvanrednim odnosima između Srbije i Kine koje karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo, čemu poseban kvalitet daju i prijateljski odnosi predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga. 
 
Zamenik ministra Deng Li je posebno naglasio da je kineska strana započela intenzivne pripreme za realizaciju posete predsednika Vučića Kini, povodom učešća na Trećem forumu za međunarodnu saradnju inicijative „Pojas i put“. Deng li je dodao da će srpskog predsednika u Kini “dočekati kao brata”, što je formulacija koja ukazuje na izuzetno poštovanje koje u Kini ukazuju predsedniku Vučiću.
 
Direktor Petković preneo je domaćinu punu podršku Srbije teritorijalnom integritetu i suverenitetu NR Kine i zahvalio na principijelnoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Petković je upoznao svog sagovornika sa teškom bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji u kojoj se nalazi srpski narod, a koju karakteriše rapidan porast nasilja prema srpskom i drugom nealbanskom stanovištu na KiM i kršenje njihovih osnovnih ljudskih prava.
 
“U Prištini ne postoji želja za postizanjem kompromisa, dijalogom i deeskalacijom aktuelne krize koju je izazivala upravo prištinska strana svojim nasilnim i jednostranim potezima, organizovanjem nelegalnih izbora i zauzimanjem srpskih opština na severu KiM. Ta kriza koju generiše Priština preti da se prelije na čitav region”, upozorio je Petković i posebno istakao da Priština punih 10 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa sporazumom iz Brisela 2013. godine.
 
Zamenik ministra Deng Li je preneo uveravanja da će Kina nastaviti podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, uz jasno protivljenje jednostranim potezima Prištine. On je naglasio da kineska strana podržava iznalaženje rešenja po pitanju KiM mirnim putem, na bazi Rezolucije 1244 SB UN i posebno je naglasio podršku i insistiranje Pekinga u vezi sa što skorijim osnivanjem ZSO.