Printer Friendly Version Састанак директора Канцеларије за Косово и Метохију П. Петковића са замеником министра иностраних послова НР Кине Денг Лијем @ 4 August 2023 02:04 AM

У разговору директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића са замеником министра иностраних послова НР Кине Денг Лијем, одржаним 31. јула у Пекингу, обострано је изражено задовољство изванредним односима између Србије и Кине које карактерише свеобухватно стратешко партнерство, чему посебан квалитет дају и пријатељски односи председника Александра Вучића и Си Ђинпинга. 
 
Заменик министра Денг Ли је посебно нагласио да је кинеска страна започела интензивне припреме за реализацију посете председника Вучића Кини, поводом учешћа на Трећем форуму за међународну сарадњу иницијативе „Појас и пут“. Денг ли је додао да ће српског председника у Кини “дочекати као брата”, што је формулација која указује на изузетно поштовање које у Кини указују председнику Вучићу.
 
Директор Петковић пренео је домаћину пуну подршку Србије територијалном интегритету и суверенитету НР Кине и захвалио на принципијелној подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије. Петковић је упознао свог саговорника са тешком безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији у којој се налази српски народ, а коју карактерише рапидан пораст насиља према српском и другом неалбанском становишту на КиМ и кршење њихових основних људских права.
 
“У Приштини не постоји жеља за постизањем компромиса, дијалогом и деескалацијом актуелне кризе коју је изазивала управо приштинска страна својим насилним и једностраним потезима, организовањем нелегалних избора и заузимањем српских општина на северу КиМ. Та криза коју генерише Приштина прети да се прелије на читав регион”, упозорио је Петковић и посебно истакао да Приштина пуних 10 година одбија да формира Заједницу српских општина у складу са споразумом из Брисела 2013. године.
 
Заменик министра Денг Ли је пренео уверавања да ће Кина наставити подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије, уз јасно противљење једностраним потезима Приштине. Он је нагласио да кинеска страна подржава изналажење решења по питању КиМ мирним путем, на бази Резолуције 1244 СБ УН и посебно је нагласио подршку и инсистирање Пекинга у вези са што скоријим оснивањем ЗСО.