Printer Friendly Version Simpozijum o visoko kvalitetnom razvoju Inicijative „Pojas i put“ @ 18 July 2023 06:38 AM
Ambasador M. Stefanović učestvovala je na Simpozijumu o visoko kvalitetnom razvoju u okviru inicijative „Pojas i put“ (Belt and Road Inititive – BRI), koji je u organizaciji MIP NR Kine i Vlade provincije Heilungđijang održan u Harbinu, od 14. do 17. jula o.g.
 
Na simpozijumu, organizovanom povodom 10. godišnjice od pokretanja inicijative „Pojas i put“, koji je vodio zamenik MIP Kine Sun Veidung, razmenjena su mišljenja o značaju ove inicijative na globalnom planu, kao i perspektivi njenog daljeg razvoja. Pored M. Stefanović, na Simpozijumu su istupali i ambasadori Indonezije, Uzbekistana, Pakistana, Etiopije, rezidentni koordinator UN u Kini, šefovi različitih agencija UN, kao i članovi Savetodavnog tela “Pojasa i puta“, među kojima su bili raniji predsednik Vlade Egipta E. Šaraf, raniji stalni predstavnik Singapura pri UN K. Mahbubani, E. Mvenča, prethodni zamenik predsedavajućeg Afričke Unije, predstavnici Azijske infrastrukturne investicione banke i Nove razvojne banke i dr.
 
U uvodnom izlaganju zamenik ministra inostranih poslova NR Kine Sun Veidung je, između ostalog, istakao da je Kina ponosna na rezultate ostvarene u okviru inicijative „Pojas i put“, kojoj se do sada priključilo 140 zemalja i međunarodnih organizacija i u okviru koje je realizovano preko tri hiljade projekata u vrednosti od oko hiljadu milijardi USD, te ocenio da je protekla decenija bila period povezivanja, umrežavanja i strateške saradnje. 
 
Svi učesnici su se afirmativno izrazili o značaju „Pojasa i puta“ kao globalne inkluzivne inicijative, koja pored velikih rezultata u pogledu jačanja međupovezanosti, posebno u infrastrukturnom smislu, ima potencijal daljeg razvoja u svim oblastima. Fokusirali su svoja izlaganja na konkretne benefite, koje su projekti u okviru „Pojasa i puta“ doneli zemalja učesnicama. 
 
U svom obraćanju, ambasador M. Stefanović je ukazala na značaj koji R. Srbija pridaje učešću u inicijativi „Pojas i put“ od njenog pokretanja i upoznala prisutne sa konkretnim rezultatima, u smislu implementacije projekata infrastrukturnog povezivanja Srbije, poput modernizacije železnice, izgradnje auto-puteva i dr. Ukazala je da je Srbija značajna tačka preko koje će Pomorski put svile za 21. vek, od Grčke, preko Severne Makedonije, Srbije i dalje Mađarske, Kinesko-evropskom ekspresnom transportnom linijom, biti povezan sa severnom Evropom.  Osvrnula se  i na značaj dolaska velikih kineskih investicija u Srbiju, koje su rezultat veće vidljivosti Srbije na investicionoj mapi Kine i sveta. Pored toga, posebno je istakla potencijale u saradnji u okviru Digitalnog puta svile, na kojoj će biti fokus u narednom periodu, imajući u vidu da je IT industrija jedan od najperspektivnijih sektora privrede R. Srbije, te da su digitalizacija i veštačka inteligencija prioriteti Vlade R. Srbije. 
 
 
Tokom posete Harbinu realizovan je i susret učesnika Simpozijuma sa guvernerom Provincije Heilungđijang gđom Liang Huiling. U kraćem odvojenom razgovoru amb. M. Stefanović sa guvernerom Liang izražen je obostrani interes za jačanje saradnje Srbije sa provincijom Heilungđijang u oblasti poljoprivrede, industrije i IT.  Naglašen je i značaj saradnje Harbina i Užica za dalji ukupan razvoj dve zemlje i upućen poziv gđi Liang da poseti Srbiju.