Printer Friendly Version Симпозијум о високо квалитетном развоју Иницијативе „Појас и пут“ @ 18 July 2023 06:30 AM
Амбасадор М. Стефановић учествовала је на Симпозијуму о високо квалитетном развоју у оквиру иницијативе „Појас и пут“ (Belt and Road Inititive – BRI), који је у организацији МИП НР Кине и провинције Хеилунгђијанг одржан у Харбину, од 14. до 17. јула о.г.
 
На симпозијуму, организованом поводом 10. годишњице од покретања иницијативе „Појас и пут“, који је водио заменик МИП Кине Кине Сун Веидунг, размењена су мишљења о значају ове иницијтиве на глобалном плану, као и перспективи њеног даљег развоја. Поред М. Стефановић, на Симпозијуму су иступали и амбасадори Индонезије, Узбекистана, Пакистана, Етиопије, резидентни координатор УН у Кини, шефови различитих агенција УН, као и чланови Саветодавног тела “Појаса и пута“, међу којима су били ранији председник Владе Египта Е. Шараф, ранији стални представник Сингапура при УН К. Махбубани, Е. Мвенча, претходни заменик председавајућег Афричке Уније, представници Азијске инфраструктурне инвестиционе банке и Нове развојне банке и др.
 
У уводном излагању заменик министра иностраних послова НР Кине Сун Веидунг је, између осталог, истакао да је Кина поносна на резултате остварене у оквиру инцијтиве „Појас и пут“, којој се до сада прикључило 140 земаља и међународних организација и у оквиру које је реализовано преко три хиљаде пројеката у вредности од око хиљаду милијарди УСД, те оценио да је протекла деценија била период повезивања, умрежавања и стратешке сарадње. 
Сви учесници су се афирмативно изразили о значају „Појаса и пута“ као глобалне инклузивне иницијативе, која поред великих резултата у погледу јачања међуповезаности, посебно у инфраструктурном смислу, има потенцијал даљег развоја у свим областима. Фокусирали су своја излагања на конкретне бенефите, које су пројекти у оквиру „Појаса и пута“ донели земаља учесницама.   
 
У свом обраћању, амбасадор М. Стефановић је указала на значај који Р. Србија придаје учешћу у иницијативи „Појас и пут“ од њеног покретања и упознала присутне са конкретним резултатима, у смислу имплементације пројеката инфраструктурног повезивања Србије, попут модернизације железнице, изградње ауто-путева и др. Указала је да је Србија значајна тачка преко које ће Поморски пут свиле за 21. век, од Грчке, преко Северне Македоније, Србије и даље Мађарске, Кинеско-еврпском експресном транспортном линијом, бити повезан са северном Европом.  Осврнула се  и на значај доласка великих кинеских инвестиција у Србију, које су резултат веће видљивости Србије на инвестиционој мапи Кине и света. Поред тога, посебно је истакла потенцијале у сарадњи у оквиру Дигиталног пута свиле, на којој ће бити фокус у наредном периоду, имајући у виду да је ИТ индустрија један од најперспективнијих сектора привреде Р. Србије, те да су дигитализација и вештачка интелигенција приоритети Владе Р. Србије. 
 
 
Током посете Харбину реализован је и сусрет учесника Симпозијума са гувернером Провинције Хеилонгђинаг гђом Лианг Хуилинг. У краћем одвојеном разговору амб. М. Стефановић са гувернером Лианг изражен је обострани интерес за јачање сарадње Србије са провинцијом Хеилонгђанг у области пољопривреде, индустрије и ИТ.  Наглашен је и значај сарадње Харбина и Ужица за даљи укупан развој две земље и упућен позив гђи Лианг да посети Србију.