Printer Friendly Version Sastanak ambasadora M. Stefanović sa predstavnicima Kancelarije za spoljne poslove provincije Šandong @ 18 July 2023 04:15 AM
Tokom posete Pekingu delegacija Departmana za Evropu Kancelarije za spoljne poslove provincije Šandong, na čelu sa zamenikom generalnog direktora Departmana Lin Hanbinom, sastala se 12. jula sa ambasadorom M. Stefanović u Ambasadi R. Srbije. 
 
Zamenik generalnog direktora Lin je na sastanku istakao da prvi put nakon imenovanja na tu funkciju posećuje jednu od ambasada iz zemalja Evrope, što pokazuje koliko je Srbija važan partner za provinciju Šandong. Ističući odličnu saradnju između provincije Šandong i R. Srbije, podsetio je da su kompanije iz ove provincije prisutne na važnim projektima u R. Srbiji, kao što je izgradnja deonica auto-puta 763, Kineskog kulturnog centra i dr. U kontekstu daljeg razvoja saradnje na lokalnom nivou, obavestio je da je u Šandongu otvorena Asocijacija za saradnju lokalnih lidera u okviru mehanizma saradnje Kina – CIEZ, te istakao da se nada intenziviranju saradnje sa Srbijom i u okviru pomenute asocijacije. Zamenik generalnog direktora Lin je najavio i da će u Šandong provinciji, na jednom delu auto-puta Đinan-Ćingdao, krajem septembra ove godine biti otvorena „Srpska kuća“, koju gradi Shandong HiSpeed, a u kojoj će biti izloženi proizvodi iz Srbije. 
 
Ambasador Stefanović je podvukla da je provincija Šandong važan partner za R. Srbiju, posebno imajući u vidu pozitivan angažman kompanija Linglong i Shandong HiSpeed, i istakla da R. Srbija pruža punu podršku mehanizmu saradnje Kina-CIEZ, što ćemo nastaviti i u buduće. Sagovornici su se saglasili o velikom značaju razmene poseta dve strane, čemu je u velikoj meri doprinela i nedavna poseta ministra turizma i omladine H. Memića, kao i o značaju daljeg intenziviranja poseta.