Printer Friendly Version Састанак амбасадора М. Стефановић са представницима Канцеларије за спољне послове провинције Шандонг @ 18 July 2023 04:13 AM
Током посете Пекингу делегација Департмана за Европу Канцеларије за спољне послове провинције Шандонг, на челу са замеником генералног директора Департмана Лин Ханбином, састала се 12. јула са амбасадором М. Стефановић у Амбасади Р. Србије. 
 
Заменик генералног директора Лин је на састанку истакао да први пут након именовања на ту функцију посећује једну од амбасада из земаља Европе, што показује колико је Србија важан партнер за провинцију Шандонг. Истичући одличну сарадњу између провинције Шандонг и Р. Србије, подсетио је да су компаније из ове провинције присутне на важним пројектима у Р. Србији, као што је изградња деоница ауто-пута 763, Кинеског културног центра и др. У контексту даљег развоја сарадње на локалном нивоу, обавестио је да је у Шандонгу отворена Асоцијација за сарадњу локалних лидера у оквиру механизма сарадње Кина – ЦИЕЗ, те истакао да се нада интензивирању сарадње са Србијом и у оквиру поменуте асоцијације. Заменик генералног директора Лин је најавио и да ће у Шандонг провинцији, на једном делу ауто-пута Ђинан-Ћингдао, крајем септембра ове године бити отворена „Српска кућа“, коју гради Shandong HiSpeed, а у којој ће бити изложени производи из Србије. 
 
Амбасадор Стефановић је подвукла да је провинција Шандонг важан партнер за Р. Србију, посебно имајући у виду позитиван ангажман компанија Linglong и Shandong HiSpeed, и истакла да Р. Србија пружа пуну подршку механизму сарадње Кина-ЦИЕЗ, што ћемо наставити и у будуће. Саговорници су се сагласили о великом значају размене посета две стране, чему је у великој мери допринела и недавна посета министра туризма и омладине Х. Мемића, као и о значају даљег интензивирања посета.