Printer Friendly Version Учешће министарке науке, технолошког развоја и иновације др Јелене Беговић на Светском економском форуму у Тјенђину и сусрет са гувернером провинције Хебеи Ванг Џенгпуом @ 29 June 2023 08:31 AM

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић била је једна од гостију Светског економског форума у Тјенђину 27-29. јуна 2023, које је на свечаној церемонији отварања поздравио премијер НР Кине Ли Ћианг.

Као учесник панела форума „Решење је у биологији“, поручила је да је Влада Р. Србије донела одлуку да развија биоекономију и успостави јединствен „биохаб“ у Европи. Пренела је да је Р. Србија заједно са Светским економским форумом отворила Центар за четврту индустријску револуцију, трећи у Европи, шеснаести у свету. Уз помоћ квалитетних српских научника, Р. Србија жели да привуче и друге научнике из света и постане место за међународну научну сарадњу и светску иновацију.

Током боравка у Тјенђину, министарка Беговић се срела и са гувернером провинције Хебеи, која игра значајну улогу у развоју иновација у данашњој Кини. Министарка и гувернер су се сагласили да су односи Србије и Кине на историјском врхунцу. Сложили су се да додатном унапређењу сарадње две земље доприноси пословна и туристичка размена, коју ће увелико подстаћи успостављене директне авио линије.