Printer Friendly Version Dodela odlikovanja predsednika Republike Srbije zaslužnim pojedincima i institucijama u Narodnoj Republici Kini @ 22 June 2023 12:05 PM
 
U prostorijama Ambasade Republike Srbije u Pekingu održana je svečanost dodele odlikovanja predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića zaslužnim pojedincima i institucijama u Narodnoj Republici Kini.
Zlatnom medaljom za zasluge za izuzetan doprinos i pomoć Republici Srbiji i njenim građanima u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju zarazne bolesti Kovid-19, odlikovani su članovi kineskog medicinskog tima koji je, radi pomoći u borbi protiv pandemije, boravio u Srbiji početkom 2020. godine. Orden srpske zastave prvog stepena Ukazom predsednika dodeljen je BGI Group za unapređenje saradnje Srbije i Kine u oblasti naučno-istraživačkog rada na polju genetike, dok je Zlatnom medaljom za zasluge odlikovana i književnica Čen Danjen, za postignute rezultate u oblasti promocije Srbije u Kini.
 
Laureatima je, u ime predsednika Vučića, odlikovanja uručila ambasadorka Maja Stefanović, koja je u pozdravnoj reči naglasila da su odlikovanja odraz duboke zahvalnosti naše zemlje na doprinosu koji su laureati dali daljem osnaživanju odnosa Srbije i Kine, te da je uloga pojedinaca u jačanju odnosa između država od ogromnog značaja. Ukazala je da su odnosi Srbije i Kine jačali u vremenima blagostanja, a posebno u vremenima izazova, poput pandemije Kovid-19. Naglasila je da se, budući da je Kina prva zemlja koja je donirala pomoć i uputila tim medicinskih eksperata u Srbiju u vreme naše najintenzivnije borbe protiv pandemije, dokazala kao odan prijatelj Srbije. Istakla je i da je u borbi protiv virusa, Srbiji posebno pomogla i BGI Group doniranim laboratorijama „Vatreno oko“ u Beogradu i Nišu. Ističući značaj kulturnih veza između naša dva naroda, ambasadorka Stefanović je rekla da je Čen Danjen angažmanom i dokumentarnim filmovima o Srbiji doprinela boljem razumevanju i popularnosti Srbije u Kini, kao i da je njen angažman potvrđen i imenovanjem za ambasadora Turističke organizacije Srbije.
 
Uz veliku zahvalnost na ukazanoj časti i najvišim nacionalnim priznanjima Republike Srbije, kineski laureati su u govorima istakli duboko prijateljstvo između naroda Srbije i Kine. Doktor Peng Džićiang, u ime tima odlikovanih kineskih lekara, istakao je da su tokom borbe protiv Kovid-19, zajedno sa kolegama u Srbiji razvijeni ne samo kolegijalni odnosi, već i pravo prijateljstvo, kao i da je dirnut visokim tretmanom koji je Srbija ukazala time što ih je na aerodromu lično dočekao predsednik Vučić. Potpredsednik BGI Group i vođa tima kompanije u Srbiji Sjong Tao osvrnuo se na zajednička iskustva borbe protiv pandemije, koja su učvrstila prijateljstvo dva naroda i istakao da se nada daljem razvoju naučne saradnje između Srbije i Kine u oblasti veštačke inteligencije i primene drugih naprednih tehnologija u medicinskoj dijagnostici. Ističući zahvalnost i veliko zadovoljstvo povodom dodeljenog priznanja, Čen Danjen je rekla da izvanredna gostoljubivost i inspirativne životne priče u Srbiji predstavljaju veliko nadahnuće za njen rad u oblasti kulture, koji namerava da nastavi u cilju još snažnijeg povezivanja naša dva naroda.
 
Ceremoniji su prisustvovale i zvanice iz različitih kineskih institucija- Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva kulture i turizma, Nacionalne zdravstvene komisije, Vlade provincije Guandung, Zdravstvene komisije Guandunga, partijskog rukovodstva Prve bolnice pri univerzitetu Sun Jat-sen u Guangdžou i predstavnika vodećih medija u Kini - državne novinske agencije Xinhua, dnevnika Global Times, Beijing Daily i Kineskog međunarodnog radija CRI.
 
Odlikovanja koja su laureatima dodeljena 2021. i 2023. godine, ukazima predsednika Srbije, dodeljena su sada zbog antipandemijskih mera u Kini.