Printer Friendly Version Додела одликовања председника Републике Србије заслужним појединцима и институцијама у Народној Републици Кини. @ 22 June 2023 11:54 AM



У просторијама Амбасаде Републике Србије у Пекингу одржана је свечаност доделе одликовања председника Републике Србије Александра Вучића заслужним појединцима и институцијама у Народној Републици Кини.

Златном медаљом за заслуге за изузетан допринос и помоћ Републици Србији и њеним грађанима у спровођењу активности на спречавању заразне болести Ковид-19, одликовани су чланови кинеског медицинског тима који је, ради помоћи у борби против пандемије, боравио у Србији почетком 2020. године. Орден српске заставе првог степена Указом председника додељен је BGI Group за унапређење сарадње Србије и Кине у области научно-истраживачког рада на пољу генетике, док је Златном медаљом за заслуге одликована и књижевница Чен Данјен, за постигнуте резултате у области промоције Србије у Кини.

Лауреатима је, у име председника Вучића, одликовања уручила амбасадорка Маја Стефановић, која је у поздравној речи нагласила да су одликовања одраз дубоке захвалности наше земље на доприносу који су лауреати дали даљем оснаживању односа Србије и Кине, те да је улога појединаца у јачању односа између држава од огромног значаја. Указала је да су односи Србије и Кине јачали у временима благостања, а посебно у временима изазова, попут пандемије Ковид-19. Нагласила је да се, будући да је Кина прва земља која је донирала помоћ и упутила тим медицинских експерата у Србију у време наше најинтензивније борбе против пандемије, доказала као одан пријатељ Србије. Истакла је и да је у борби против вируса, Србији посебно помогла и BGI Group донираним лабораторијама „Ватрено око“ у Београду и Нишу. Истичући значај културних веза између наша два народа, амбасадорка Стефановић је рекла да је Чен Данјен ангажманом и документарним филмовима о Србији допринела бољем разумевању и популарности Србије у Кини, као и да је њен ангажман потврђен и именовањем за амбасадора Туристичке организације Србије.

Уз велику захвалност на указаној части и највишим националним признањима Републике Србије, кинески лауреати су у говорима истакли дубоко пријатељство између народа Србије и Кине. Доктор Пенг Џићианг, у име тима одликованих кинеских лекара, истакао је да су током борбе против Ковид-19, заједно са колегама у Србији развијени не само колегијални односи, већ и право пријатељство, као и да је дирнут високим третманом који је Србија указала тиме што их је на аеродрому лично дочекао председник Вучић. Потпредседник BGI Group и вођа тима компаније у Србији Сјонг Тао осврнуо се на заједничка искуства борбе против пандемије, која су учврстила пријатељство два народа и истакао да се нада даљем развоју научне сарадње између Србије и Кине у области вештачке интелигенције и примене других напредних технологија у медицинској дијагностици. Истичући захвалност и велико задовољство поводом додељеног признања, Чен Данјен је рекла да изванредна гостољубивост и инспиративне животне приче у Србији представљају велико надахнуће за њен рад у области културе, који намерава да настави у циљу још снажнијег повезивања наша два народа.

Церемонији су присуствовале и званице из различитих кинеских институција- Министарства спољних послова, Министарства културе и туризма, Националне здравствене комисије, Владе провинције Гуандунг, Здравствене комисије Гуандунга, партијског руководства Прве болнице при универзитету Сун Јат-сен у Гуангџоу и представника водећих медија у Кини - државне новинске агенције Xinhua, дневника Global Times, Beijing Daily и Кинеског међународног радија CRI.

Одликовања која су лауреатима додељена 2021. и 2023. године, указима председника Србије, додељена су сада због антипандемијских мера у Кини.