Printer Friendly Version Ambasador Republike Srbije u Narodnoj Republici Kini Maja Stefanović predala akreditivna pisma predsedniku NR Kine Si Đinpingu @ 27 April 2023 02:45 AM

Ambasador Republike Srbije u Narodnoj Republici Kini Maja Stefanović predala je 24. aprila u Pekingu predsedniku NR Kine Si Đinpingu akreditivna pisma kojim je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić akredituje za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u NR Kini.
 
Na ceremoniji, koja je održana u Velikoj dvorani naroda, tom prilikom akreditive je predalo sedamdeset ambasadora u NR Kini. U obraćanju ambasadorima nakon ceremonije, predsednik Si Đinping im je poželeo dobrodošlicu i zamolio da prenesu najsrdačnije pozdrave i najlepše želje šefovima svojih država. Istakao je spremnost Kine za produbljivanje prijateljstva i uzajamno korisne saradnje sa svim zemljama sveta na temelju jednakosti. Podvukao je da će Vlada NR Kine pružiti punu podršku radu ambasadora i izrazio nadu da će ambasadori svojim produbljenim razumevanjem Kine delovati kao most saradnje.
 
U svom govoru kineski predsednik osvrnuo se i na period pandemije Kovid-19, ističući da su mnoge zemlje pružile iskrenu pomoć Kini, kao i da je Kina preduzela odlučne korake u borbi protiv pandemije na svetskom nivou. Predsednik Si Đinping preneo je spremnost na zajednički rad sa međunarodnom zajednicom u cilju promocije implementacije Inicijative za globalni razvoj, Inicijative za globalnu bezbednost i Inicijative za globalnu civilizaciju, u cilju zajedničkog napretka ka izgradnji društva sa zajedničkom budućnošću čovečanstva.