Printer Friendly Version Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović boravio je u zvaničnoj poseti NR Kini u periodu od 9. do 12. aprila ove godine @ 27 April 2023 02:40 AM

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović boravio je u zvaničnoj poseti NR Kini u periodu od 9. do 12. aprila, tokom koje se sastao sa ministrom trgovine Kine Vang Ventaom, zamenikom ministra spoljnih poslova Kine Deng Lijem,  gradonačelnikom Ningboa i brojnim predstavnicima kineskih kompanija.

Nakon sastanka sa zamenikom ministra spoljnih poslova Kine Deng Lijem u Pekingu 10. aprila ministar Momirović je istakao da je Srbija posvećena jačanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Kinom i daljem unapređenju ekonomskih i trgovinskih odnosa, uz ponovno izražavanje posvećenosti Srbije saradnji u okviru inicijative Pojas i put i Mehanizma saradnje Kine i zemalja centralnoistočne Evrope.
 
Nakon radnog sastanka sa gradonačelnikom Ningboa Tang Feifanom 11. aprila u Ningbou, ministar Momirović je naglasio da se izvoz iz Srbije za Kinu povećava iz godine u godinu, pa je tako u  2022. godini dostigao rekordnih 1,2 milijarde dolara. Podvukao je i da će intenzivnom trgovinskom saradnjom sa Kinom i kineskim kompanijama izvoz robe iz Srbije, u narednom periodu, biti dodatno uvećan. 
 
Nakon što je sa ministrom trgovine Vang Ventaom 12. aprila potpisao Memorandum o razumevanju kojim i formalno započinju pregovori o slobodnoj trgovini između  Srbije i Kine, ministar Momirović istakao je da su ekonomski odnosi između dve zemlje na izuzetno visokom nivou, kao i da je Srbija važan strateški partner Kine na Zapadnom Balkanu.
 
Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju kojim i formalno započinju pregovori o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, ministar Momirović ujedno je i završio trodnevnu posetu Kini.