Printer Friendly Version Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић боравио је у званичној посети НР Кини у периоду од 9. до 12. априла ове године @ 26 April 2023 03:58 AM

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић боравио је у званичној посети Кини у периоду од 9. до 12. априла, током које се састао са министром трговине Кине Ванг Вентаом, замеником министра спољних послова Кине Денг Лијем,  градоначелником Нингбоа и бројним представницима кинеских компанија.

Након састанка са замеником министра спољних послова Кине Денг Лијем у Пекингу 10. априла министар Момировић је истакао да је Србија посвећена јачању свеобухватног стратешког партнерства са Кином и даљем унапређењу економских и трговинских односа, уз поновно изражавање посвећености Србије сарадњи у оквиру иницијативе Појас и пут и Mеханизма сарадње Кине и земаља централноисточне Европе.

Након радног састанка са градоначелником Нингбоа Танг Феифаном 11. априла у Нингбоу министар Момировић је нагласио да се извоз из Србије за Кину повећава из године у годину, па је тако у  2022. години достигао рекордних 1,2 милијарде долара. Подвукао је и да ће интензивном трговинском сарадњом са Кином и кинеским компанијама извоз робе из Србије, у наредном периоду, бити додатно увећан. 

Након што је са министром трговине Кине Ванг Вентаом 12. априла потписао Меморандум о разумевању којим и формално започињу преговори о слободној трговини између Србије и Кине, министар Томисав Момировић истакао је да су економски односи између Србије и Кине на изузетно високом нивоу, као и да је Србија важан стратешки партнер Кине на Западном Балкану.

Потписивањем Меморандума о разумевању којим и формално започињу преговори о слободној трговини између Србије и Кине, министар Момировић уједно је и завршио тродневну посету Кини.