Printer Friendly Version Ер Србија поново покренула директну линију између Србије и Кине @ 12 December 2022 07:22 AM

У недељу 11. децембра 2022. године, на Бинхаи међународном аеродрому у Тјенђину, одржана је церемонија поновног успостављања директне авио линије Ер Србије између Србије и Кине, која саобраћа на релацији Београд – Тјенђин. Церемонији су присуствовали заменик градоначелника Тјенђина г. Џу Пенг, амбасадор М. Стефановић, заменик генералног секретара градске Владе Тјенђина г. Ју Џоупенг, заменик генералног директора Megacap Aviation Service, кинеског заступника Ер Србије у Кини г. Ву Гуофеи, директор аеродрома г. Лу Џинунг, као и бројни представници најважнијих градских управа Тјенђина и локалних медија.

Уз честитке на инаугурационом лету српског авио превозника, заменик градоначелника Тјенђина г. Џу Пенг, изнео је да је „челично пријатељство“ Србије и Кине издржало тест времена и да су, захваљујући таквој снази билатералних веза, две земље успоставиле узоран модел сарадње у савременим међународним односима. Србија је прва држава на простору Централне и Источне Европе која је успоставила свеобухватно стратешко партнерство са Кином, а уједно и једна од првих које су подржале иницијативу „Појаса и пута” активним учешћем у заједничким пројектима са Кином. У тим оквирима, и Тјенђин и Србија, остварили су значајну размену посета на високом нивоу, сарадњу у области спорта и развијању друштвених контаката, као и у области здравствене заштите, посебно у превенцији и контроли пандемије.

"Обнављање директне авио линије између Србије и Кине српског авио превозника, огледало је спроведеног договора председника две земље", рекао је Џу, уз уверење да ће овај „ваздушни коридор“, као важна подршка унапређењу друштвене размене и интензивније сарадње Тјенђина и Србије у многим другим областима, ојачати пријатељство два народа и допринети укупним билатералним односима Србије и Кине.

М. Стефановић је рекла да је увођење ове линије прилика за већи долазак кинеских инвеститора, стручњака и студената и да ће Србија, као једина земља у региону југоисточне Европе, чији авио - превозник има привилегију да лети за Кину, постати кључно туристичко и саобраћајно чвориште у том делу света. Србија се посебно радује доласку кинеских туриста у Србију, који су у години пре пандемије били најбројнији посетиоци Србије, имајући у виду безвизни режим између две земље, на снази од 2017. „Очекујемо да ће да покренута авио - линија између наше престонице и Тјенђина помоћи даљем јачању трговинских и економских односа Србије и Кине“, рекла је. Амбасадорка је истакла и хуманитарну мисију Ер Србије која је у периоду најтеже пандемије Ковида-19 у Србији превозила неопходну медицинску опрему и материјал из Кине.

На крају церемоније, директор Канцеларије за спољне послове Тјенђина г. Лиен Ђиенџанг је М. Стефановић, као једном од првих путника повратног лета, симболично уручио почасну карту за укрцавање за пут до Београда.

Око 170 путника је допутовало првим летом српске авио компаније у Тјенђин 10. децембра 2022, што је први корак на путу додатног јачања друштвене размене, пословних контаката и укупних економских и трговинских односа две земље. Kao успомену на инаугурациони лет обновљене авио линије између Србије и Кине, домаћини лета Ер Србије су путницима доделили плакету.

Ер Србија ће саобраћати на линији Београд – Тјенђин једном недељно, односно петком из Београда, а недељом из Тјенђина.