Printer Friendly Version Obraćanje PPV i MSP Dačića na 8. simpozijumu tink tenkova Kina - CIEZ @ 17 November 2022 05:37 AM

Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na 8. simpozijumu tink tenkova Kina – CIEZ, 16. novembra, 2022. godine.

Vaše ekselencijo, poštovana ambasadorko, gospođo Čen,

Poštovani učesnici Simpozijuma,

Dame i gospodo,

Danas, kada obeležavamo desetu godišnjicu mehanizma saradnje Kine i država Centralne i Istočne Evrope, posebno smo ponosni što je Srbija, po prvi put, domaćin Simpozijuma tink tenkova. Istovremeno, Institut za međunarodnu politiku i privredu, jedan od koorganizatora današnjeg okupljanja,  proslavlja 75 godina uspešnog rada. Sve ovo pokazuje da imamo dosta razloga za zadovoljstvo, ali osećamo i obavezu da vam i na ovaj način, pa makar i virtuelno, pokažemo zašto je Beograd jedan od centara Evrope.

Prošlo je nepunih mesec dana od 20. Kongresa Komunističke partije Kine i sa velikim zadovoljstvom koristim i ovu priliku da izrazim najiskrenije čestitke predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu na ponovnom izboru za generalnog sekretara. Smernice i zaključci ovogodišnjeg Kongresa komunističke partije važni su ne samo za dalji razvoj i napredak Kine, već i za očuvanje globalnog mira, bezbednosti i stabilnosti.

Drage kolege i prijatelji,

Mehanizam Kina-CIEZ od samog uspostavljanja stremi da postane sveobuhvatna platforma koja dodatno podstiče i upotpunjuje sve aspekte naše razgranate saradnje. Najbolji pokazatelj dosadašnjeg uspeha je činjenica da je obim trgovinske razmene između Kine i država CIEZ značajno porastao u prethodnih deset godina i to za čak 142,6%, dostigavši cifru od 136,2 milijarde dolara u 2021. Takođe, važno je izdvojiti i uvećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda iz država CIEZ u Kinu za čak 1,5 posto.

Srbija posmatra jačanje infrastrukture kao jedan od prioriteta svog ukupnog delovanja. Izgradnja puteva je jedan od preduslova za suštinsko povezivanje naroda, a uspostavljanje čvrstih veza u regionu i šire je nesumnjivo vizija oko koje Srbija gradi svoju mirnodopsku politiku. Stoga, saradnja u okviru mehanizma Kina CIEZ nam je donela realizaciju i pokretanje čitavog niza infrastrukturnih projekata, čiji je značaj dugoročan i strateški. Ponosni smo što smo zajedno ostarili brojne rezultate od kojih posebno izdvajam one najaktuelnije, poput pokretanja srpsko-kineske avio linije, puštanja u rad deonice Beograd-Novi Sad u okviru železnice Beograd-Budimpešta i izgradnju „Beogradske obilaznice" od strane Power Construction Corporation of China. Uspešno poslovanje kineskih kompanija u Srbiji čini me optimističnim u pogledu procena dolaska novih velikih kineskih investicija i sa posebnim zadovoljstvom očekujem dalje proširenje naše saradnje na obostrano zadovoljstvo.

U predstojećem periodu uložićemo dodatne zajedničke napore u cilju daljeg intenziviranja saradnje u okviru formata Kina-CIEZ, koji se pokazao kao izvanredan za očuvanje starih i razvoj novih vidova saradnje. Veoma nas raduje najava organizacije sastanka nacionalnih koordinatora Kina-CIEZ početkom decembra 2022. i očekujemo skoru realizaciju Samita lidera Kina-CIEZ. U tom smislu, podržavamo predlog Mađarske da bude domaćin tog skupa, jer smatramo izuzetno dragocenim da dinamična događanja u svetu prate aktivni i živi formati saradnje koji podstiču međusobno povezivanje kroz konkretne i korisne oblike saradnje.

Srbija želi da nastavi da unapređuje i jača svoju saradnju sa Narodnom Republikom Kinom koju smatra pouzdanim partnerom, iskrenim prijateljom i jednim od najuticajnijih političkih i ekonomskih faktora u današnjem svetu. O čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine najbolje svedoči i odnos dva predsednika koji odiše poverenjem i razumevanjem. U najboljem uverenju da će današnji skup doprineti daljoj sveobuhvatnoj, uspešnoj i višestruko korisnoj saradnji u okviru formata Kina-CIEZ, svim učesnicima Simpozijuma želim uspešan rad.

 

Hvala na pažnji!

Izvor: https://www.mfa.gov.rs/