Printer Friendly Version Србију и Кину везује поштовање вредности слободарског света @ 11 October 2022 09:39 AM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је Кина један од стратешких партнера Србије и земља са којом је веже челично пријатељство, нагласивши да две државе зближавају вредности слободарског света и поштовање међународног права.

Брнабић је у интервјуу за Кинеску медијску групу (ЦМГ) уочи 20. Националног конгреса Комунистичке партије Кине (КПК), који би требало да буде одржан 16. октобра у Пекингу, оценила да је у питању један од најважнијих догађаја на унутрашњем плану у Кини, који је битан и за Србију због стратешког партнерства и челичног пријатељства са том земљом.

Она је указала на то да је Кина други најважнији спољнотрговински партнер Србије и да се све што тренутно радимо са том земљом променило набоље у последњих 10 година, и то захваљујући добром разумевању и везама председника Србије Александра Вучића и председника Кине Си Ђинпинга.

Председница Владе је рекла да су томе допринеле и иницијативе које су дошле директно од председника Кине, као што су „Појас и пут“ или механизам сарадње Кина–ЦИЕ (земље Централне и Источне Европе).

Кина је показала да је стабилан партнер на кога се Србија може ослонити и у најтежим временима, истакла је премијерка, подсетивши на помоћ коју нам је Кина пружила на почетку пандемије коронавируса у медицинској опреми, али и слањем тима медицинских експерата.

Брнабић је указала и на потез кинеског ХБИС-а, који није одустао од Железаре Смедерево када је дошло до увођења квоте на челик од ЕУ према свим трећим земљама, што је укључивало и Србију, већ је у тешким временима остао у нашој земљи.

Председница Владе је, говорећи о будућој сарадњи, рекла да очекује наставак развоја и јачање стратешког партнерства и челичног пријатељства двеју земаља, као и још инфраструктурних пројеката.

Она је изразила захвалност кинеским компанијама и банкама на финансирању неких од најважнијих капиталних пројеката у Србији, издвојивши и највећи пројекат модернизације железнице, железничког правца између Београда и Будимпеште.

Према њеним речима, то је истовремено први европски пројекат у оквиру сарадње Кина–ЦИЕ, која обухвата Кину, једну земљу чланицу ЕУ – Мађарску и једну земљу која је у претприступним преговорима за чланство у Унији – Србију.

Премијерка је подсетила и на читав низ других пројеката путне инфраструктуре, ауто-пута Милош Велики и деоницу од Београда до Чачка, ускоро и до Пожеге, Фрушкогорски коридор и многе друге ствари које заједно радимо.

Брнабић је навела и пројекат изградње београдског метроа, оценивши да је реч о изузетно скупом и амбициозном пројекту који ће променити и Београд и читаву Србију.

Она је, коментаришући актуелну ситуацију у свету, истакла да живимо у тешким и изазовним временима када сви треба да размислимо о томе како видимо будућност света и на каквим вредностима он треба да почива, али и како можемо да сачувамо мир и да се држимо основних принципа међународног јавног права и Повеље Уједињених нација.

Премијерка је нагласила да се то пре свега односи на неповредивост територијалног интегритета међународно признатих држава, истакавши у том смислу подршку Кине, кинеског руководства, са председником Си Ђинпингом на челу, и кинеског народа територијалном интегритету Србије.

Подршка Кине у Савету безбедности Уједињених нација, као што подршка Србије политици „једне Кине“ никада није била довођена у питање. Мислим да такве ствари зближавају Кину и Србију, закључила је Брнабић. Извор/Фото: www.srbija.gov.rs