Printer Friendly Version Учешће амбасадора Маје Стефановић на 4. Међународном форуму Ваздушног пута свиле под називом „Дигитализација и развој са ниским садржајем угљеника – нове покретачке снаге индустријске надоградње Ваздушног пута свиле“ @ 15 September 2022 09:27 AM

Aмбасадор Републике Србије у НР Кини, Мaja Стефановић учествовала је на 4. Међународном форуму Ваздушног пута свиле под називом „Дигитализација и развој са ниским садржајем угљеника – нове покретачке снаге индустријске надоградње Ваздушног пута свиле“ који је одржан у оквиру Кинеског међународног сајма трговине у услугама CIFTIS у Пекингу, 4. септембра 2022.

Ваздушни пут свиле промовисао је председник Си Ђинпинг пре пет година. Ова иницијатива је од великог значаја за ваздухопловну индустрију која бележи раст упркос пандемији Ковид-19. Укључује интерконекцију друмског, морског, ваздушног саобраћаја и интернета. Форум Ваздушног пута свиле окупио је највеће ауторитете из области ваздушног саобраћаја. Присутнима су се обратили Сонг Пенг, заменик директора Административног одбора пекиншког аеродрома, затим Џанг Мингчао, председник Управе за развој и улагања цивилног ваздухопловства провинције Хенан, и Ма Тао, регионални директор Азијско-пацифичке канцеларије ICAO (International Civil Aviation Organization).

У свом излагању на Форуму, амбасадор М. Стефановић је истакла да је успостављање директних авио-линија, односно сарадња у области саобраћаја и логистике, битан сегмент свеобухватног стратешког партнерства између Србије и Кине, као и иницијативе „Појас и пут“. Поред директне авио-линије између Београда и Пекинга, коју је успоставио Hainan Airlines, М. Стефановић је најавила и директну авио-линију између Србије и Кине, коју ће ускоро успоставити национални авио-превозник Air Serbia. М. Стефановић je нагласила да Србија има потенцијал да постане водећи регионални транспортни центар за ваздушни саобраћај. Потреба за изградњом отпорних и стабилних ланаца снабдевања постаје приоритет, посебно од како се свет суочава са пандемијом Ковид-19.