Printer Friendly Version OBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU @ 12 March 2022 03:31 AM

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doneo je odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, koji će se održati 3. aprila 2022. godine.
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave(MDULS)  izdalo je Obaveštenje za birače koji imaju boravište u inostranstvu  o ostvarivanju biračkog prava na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine. Obaveštenje se može preduzeti na sledećem linku:

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-3-aprila-2022-godine/
Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu (u NR Kini, Mongoliji, DNR Koreji i Pakistanu) da preko Ambasade Republike Srbije u Pekingu mogu najkasnije do 12. marta 2022. do 24 časa podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača, jedinstven matični broj birača, opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birači glasati na predstojećim izborima.
Podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može se upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podataka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se Ambasadi Republike Srbije, koja oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi, prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
Nadležna opštinska, odnosno gradska uprava rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati na isti način i po istom postupku dostavlja Ambasadi Republike Srbije u Pekingu koja je prosledilo zahtev, radi obaveštavanja birača. Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
Uvid u jedinstveni birački spisak može se ostvariti elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave: https://upit.birackispisak.gov.rs/ unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana.
Na izborima u inostranstvu, moći će da glasaju samo oni državljani Republike Srbije koji se nakon raspisivanja izbora, u prethodno navedenom roku, upišu u Jedinstveni birački spisak u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u kom nameravaju da glasaju. Treba imati u vidu da prethodni glasački spiskovi za glasanje u inostranstvu, sačinjeni na osnovu ranijih prijava, više ne važe.
Popunjen obrazac zahteva za upis u jedinstveni birački spisak, odnosno za upis podataka da će birač glasati u inostranstvu, uz koji je obavezno priložiti kopiju važećeg pasoša Republike Srbije, može se podneti Ambasadi na jedan od sledećih načina:
- lično, svakog radnog dana od 09.00 do 15.00 časova u prostorijama Ambasade RS u Pekingu
- elektronskim putem na : embserbia@embserbia.cn
- poštom na adresu: Embassy of the Republic of Serbia, San Li Tun, Dong 6 Jie 1, 100600 Beijing, PR China
- faxom na broj: +86 10/6532 1207
Više informacija možete naći na web sajtovima Republičke izborne komisije i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i u Ambasadi RS u Pekingu na broj telefona 010-6532-3516.