Printer Friendly Version Отворена Комора кинеских компанија у Србији @ 5 March 2022 09:55 AM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас, на отварању Коморе кинеских компанија у Београду, да желимо да у нашу земљу дође још више кинеских инвеститора, наводећи да су два највећа извозника у 2021. години биле две кинеске компаније – „Хбис“ и „Зиђин“.
Брнабић је у Кинеском културном центру истакла да је Кина са својим компанијама, отварањем коморе у овим тешким временима, показала да верује у Србију и њену политичку и економску стабилност, нагласивши да наша земља жели да што пре постигне споразум са Кином о слободној трговини и да ће се трудити да те разговоре брзо заврши.
Ово је изузетно значајан дан за целу Србију, јер живимо у тешким и компликованим временима, када се велики број партнерстава и веза раскидају и када смо сви под великим притиском. Најтеже је да очувате партнерства и пријатељства, али и да их даље јачате и отварате нове коридоре сарадње, навела је она.
Према њеним речима, Србија је управо усмерена на то, насупрот ономе што се дешава у свету, где инвеститори других земаља оклевају и повлаче се.
Премијерка је оценила да кинеске компаније отварањем Коморе показују намеру да и даље и још више улажу у Србију, указавши на то да спољнотрговинска размена двеју земаља јача сваки дан и да је у 2021. достигла рекордних 5,3 милијарде евра.
Према њеним речима, Кина је сада заузела друго место, после Немачке као најважнијег економског партнера, док је извоз Србије у Кину прошле године износио приближно милијарду евра, при чему је у последњих пет година увећан 15 пута.
Односи двеју земаља ће наставити да јачају, а Србија ће покушати у што краћем року да договори са Кином споразум о слободној трговини, о којем су разговарали председници Александар Вучић и Си Ђинпинг, поновила је Брнабић.
То је огромно тржиште и има велики потенцијал, указала јe она и додала да ћемо тако моћи да привучемо и инвеститоре из других земаља.
Председница Владе је поручила да желимо да у нашу земљу дође још више кинеских инвеститора, наводећи да су два највећа извозника из Србије у 2021. години биле две кинеске компаније – „Хбис“ и „Зиђин“, на трећем месту је НИС, а на четвртом „Мишлен“ из Пирота.
Она је, када је реч о најављеном увођењу директних летова из Београда до Пекинга и Шангаја, оценила да ће то доста помоћи јачању билатералне сарадње.
Председник Коморе кинеских компанија у Србији Сонг Сихаји, који је извршни директор компаније „Хбис“ у Србији, исказао је захвалност на подршци Влади Србије, Амбасади Кине у Београду и кинеским компанијама.
Верујем да ће наша комора бити јединствена и имати кључну улогу у јачању сарадње двеју земаља, нагласио је он и додао да ће и појединци моћи да користе Комору за размену искустава и сарадњу.
Према његовим речима, Комора ће бити још један мост челичног пријатељства између две земље и платформа за привредну сарадњу.
Он је, одговарајући на питање новинара да ли због дешавања у Украјини „Хбис“ има неке проблеме у пословању у Србији, рекао да немају веће проблеме, али да постоји мали утицај, будући да увозе део сировина из Русије, додавши да ће производња бити и ове године сигурна и стабилна.
Отправник послова у Амбасади Кине у Београду Тјен Јишу рекао је да су две земље издржале тест времена у међусобним односима, који су постали још јачи, и узор су добре сарадње у међународним односима.
У Кинеском културном центру су на штандовома представљене највеће компаније – „Хбис група“, „Зиђин“, „Пауер Чајна“, „Шандонг хај спид група“, „Хуавеји“, „ЦРБЦ“ и „Линглонг“, које је обишла председница Владе Србије и упознала се са пројектима који су у току.