Printer Friendly Version Споразум са НР Кином значи даље јачање српске привреде @ 7 February 2022 03:41 AM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас да је најављено потписивање Споразума о слободној трговини са НР Кином најважнија вест током посете председника Србије Александра Вучића Кини, јер ће тај споразум утицати на даље јачање наше привреде и долазак нових страних инвеститора.
Брнабић је одговарајући на питање новинара након обиласка Гимназије у Младеновцу истакла да је извоз Србије у Кину у 2021. години, упркос наставку пандемије коронавируса, достигао рекорд од близу милијарди долара.
То је за 157,7 одсто више у односу на 2020. годину, док је у односу на пре 10 година тај извоз 152 пута већи. Ако упоредите са 2010. годином, читава наша привреда имала је извоз у Кину само 7,3 милиона долара, рекла је Брнабић.
Премијерка је напоменула да ће се са најављеним Споразумом о слободној трговини омогућити да се наш извоз удвостручи или утростручи у кратком року.
Овај споразум даће замајац нашој домаћој привреди и страним инвеститорима који ће тек долазити. Ово из корена може да промени нашу привреду и јачину наше привреде, поручила је премијерка.
Она је говорећи о посети председника Вучића НР Кини, рекла да је та посета од велике важности за нашу земљу, а посебно теме разговора између Вучића и председника Кине Си Ђинпинга.
Он је један од два или три најважнија лидера у читавом свету, тако да је посета Вучића велика част за Србију и ово је њихов седми пут да разговарају што показује какво уважавање Кина има према Србији, закључила је она.