Printer Friendly Version Састанак са председником Народне Републике Кине @ 5 February 2022 10:19 AM

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом, са којим је разговарао о јачању економске сарадње, расту трговинске размене, као и о заједничком ангажману на уговору о слободној трговини.
Овај састанак је седми сусрет двојице државника, а председник Вучић је изразио задовољство што ће по завршетку пандемије поново имати част да буде домаћин кинеском колеги.

Председник је након састанка изјавио да Србија и Кина немају ниједно отворено питање, те да наша земља има „веома широко поље за наставак изузетне сарадње“, која је до сада потврђена бројним инфраструктурним пројектима, као и успоном трговинске размене од које се очекује даљи раст – са 5,3 на 8 милијарди долара. Председник Вучић је нагласио да не би искључио могућност да уз наставак тренда раста, та цифра буде „и до 10 милијарди, на нивоу са Немачком“.

Председник је истакао да је једна од главних тема разговора био и споразум о слободној трговини, који ће много значити српској привреди, а пре свега нашим извозницима, пољопривредним произвођачима, прерађивачима, као и ИТ сектору.

„То је нешто што може да донесе нови бољитак и буде степен даљег развоја односа са Кином“, додао је председник Вучић, истакавши да су и нове инвестиције биле посебна тема разговора, те да ће ускоро једна кинеска фабрика бити отворена у Нишу, уз проширење инвестиције у Крагујевцу. Такође, било је речи и о успостављању авио-линија Београд-Пекинг и Београд-Шангај, при чему би оператер била наша авио-компанија, Ер Србија.

„Верујем да ћемо за краће време него што је био случај са линијом Београд-Њујорк да их направимо профитабилним. Те линије ће обезбедити више контаката међу нашим пословним људима, али и довести више кинеских туриста“, истакао је председник Вучић.

Председник је додао да је током разговора било речи и о јачању војно-техничке сарадње, отварању фабрике вакцина у Србији, али и о плановима Кине у области реиндустријализације и спровођења зелене агенде. Двојица државника разменили су мишљења и о актуелним светским темама, али и о ситуацији у региону. Председник Ђинпинг је поновио доследну и принципијелну подршку Кине територијалном интегритету и суверенитету Србије.

„То се пре свега односи на Косово и Метохију, коју Кина доживљава као део наше земље“, нагласио је председник Вучић.

Председник је такође истакао да је од кинеског колеге затражио подршку за кандидатуру Србије у организацији међународне изложбе Expo2027, додавши да је Србија спремна да изгради нове сајамске просторије и понуди најбоље услове, што би представљало још један корак ка добијању организације ове значајне манифестације.

Председник Вучић је посебно истакао да се унапред радује поновној посети председника Ђинпинга, који је много пута доказао да је искрени пријатељ наше земље.