Printer Friendly Version Састанак председника Вучића са представницима кинеске грађевинске компаније “Power Construction Corporation of China Limited” @ 15 November 2021 04:05 AM

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са представницима кинеске грађевинске компаније „Power Construction Corporation of China Limited”. Након састанка потписан је Kомерцијални уговор o пројектовању и извођењу радова на изградњи приступне саобраћајнице Горњи Милановац - петља Таково, као и Оквирни споразум о реализацији пројеката изградње обилазница око Пожеге, Ужица, Лознице и тунела испод превоја Кадињача. Уговор и споразум потписали су представници Владе Републике Србије, Јавног предузећа Путеви Србије и компаније Power Construction Corporation of China Limited. 

Председник Вучић је рекао да ови уговори значе бригу о људима у Ужицу, Лозници, Пожеги и Горњем Милановцу, много мање загађености, али и да ће држава први пут издвојити тако велики новац за грађане у овим општинама и градовима и за решавање њихових саобраћајних проблема. Он је додао да би обилазница око Горњег Милановца требало да буде завршена 2023. године, а у првом кварталу 2024. године и обилазнице око Ужица, Пожеге и Лознице, док ће до 2025. године да се заврши тунел испод Kадињаче, јер је то велики и компликован пројекат, од пресудног значаја за западну Србију.

Председник Вучић је нагласио да ови пројекти показују колико држава брине и о грађанима ван Београда, Новог Сада и других великих градова.

„Човек који премеће планине почиње са преметањем каменчића, каже древна кинеска пословица. Ми смо камен по камен кренули да градимо нашу Србију и да напредујемо, чини ми се, и брже него што смо сами очекивали и надали се пре неколико година“, истакао је председник Вучић и најавио да ће ускоро бити потписан и комерцијални уговор за градњу обилазнице око Kрагујевца, као и да би за неколико недеља могла да буде завршена и отворена деоница ауто-пута Милош Велики од Прељине до Паковраће, у дужини од 11 километара.

Амбасадорка НР Kине Чен Бо честитала је свима на потписивању уговора.

„Захвалила бих председнику Вучићу што увек придаје велику пажњу сарадњи Kине и Србије. Ови путеви имају велики значај за локални економски развој“, оценила је кинеска амбасадорка.