Printer Friendly Version Односи Србије и Кине достигли нови ниво @ 28 October 2021 03:27 AM

Државни саветник и министар спољних послова Народне Републике Кине Ванг Ји борави у дводневној посети Србији. Током првог дана посете састао се са председницом Владе Србије Аном Брнабић и председником Народне скупштине Ивицом Дачићем.

На састанку премијерке Ане Брнабић и министра Ванг Јиа разговарано је о билатералним односима две земље, као и начинима и путевима њиховог продубљивања и развоја.

Том приликом, Брнабић је захвалила на помоћи коју је Кина током пандемије вируса корона пружила Србији – стручној медицинској помоћи, опреми и подршци у вакцинацији.

То је, додала је премијерка, само учврстило челично пријатељство двеју земаља које се продубљује и пројектом изградње фабрике за производњу вакцина кинеске компаније „Синофарм“.

Председница Владе је истакла и значај сарадње са НР Кином на пољу развоја инфраструктуре и нових великих улагања кинеских компанија у Србији и поред чињенице да пандемија и даље траје, уз напомену да динамика реализације већине пројеката иде договореним темпом, а да се неки од њих завршавају и брже од рокова предвиђених уговором.

Када је реч о успешној приватизацији Железаре Смедерево, као и проналажењу стратешког партнера за РТБ Бор, Брнабић је изразила посебну захвалност, нагласивши да је тиме сачувано више хиљада радних места.

Србија, такође, придаје велики значај и пружа снажну подршку глобалној иницијативи кинеског председника Си Ђинпинга „Појас и пут“ и механизму сарадње Кина-ЦИЕЗ, додала је председница Владе Србије.

Наша амбиција за даљим развојем политичких, економских и свих других односа је велика, рекла је Брнабић и честитала кинеској страни на 100 година од оснивања Комунистичке партије.

Државни саветник и министар спољних послова Кине Ванг Ји захвалио је на честиткама и указао да се пријатељство две земље, на равноправним основама, развија у корист оба народа.

Кина је, додао је он, спремна да и даље буде истински пријатељ Србији и зато Београд може у потпуности да рачуна на сваку врсту помоћи која буде потребна.

Ванг Ји је навео да простора за сарадњу и даље има, посебно када је реч о робној размени, а с обзиром на то да зна колико је премијерка лично посвећена развоју дигитализације и иновација, Кина и на том пољу стоји у потпуности на располагању Србији.

У срдачном и пријатељском разговору председника Народне скупштине Ивице Дачића и државног саветника и министра спољних послова Кине Ванг Јиа истакнуто је да су односи између Србије и Кине традиционално добри и да су упркос свим препрекама последњих година достигли један потпуно нови ниво.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић искористио је прилику да још једном изрази велику захвалност Кини за помоћ коју је током претходне године упутила народу Србије због кризе изазване пандемијом вируса корона. Несебична помоћ коју Кина наставља да пружа је прави доказ стратешког партнерства и пријатељства између наше две земље.

Министар спољних послова Кине Ванг Ји изразио је захвалност бившем колеги на срдачној добродошлици и рекао да његова данашња посета представља још једну потврду пријатељства две земље. Захвалио је председнику Народне скупштине Дачићу на доприносу који је на својим претходним функцијама дао развоју добрих односа између Србије и Кине, посебно истичући да је Ивица Дачић био први министар спољних послова који је посетио Кину у фебруару прошле године на почетку пандемије. Србија је тада јасно показала подршку и солидарност у изазовном и тешком тренутку за Кину.

Дачић је изразио захвалност на принципијелној подршци Кине у очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије. Такође је истакао заинтересованост Србије за даље интензивирање политичког дијалога на највишем и високом нивоу, као и унапређење сарадње у различитим областима.

Када је у питању рад парламената, саговорници су констатовали да билатерални парламентарни односи између две земље данас добијају нови замах кроз свеобухватно стратешко партнерство. Сарадња посланика реализује се веома успешно кроз сарадњу Група пријатељства и кроз рад Комисије за сарадњу између Народне скупштине и Свекинеског народног конгреса.

Министар Ванг Ји пренео је поздраве председника кинеског парламента Ли Жаншуа председнику Народне скупштине Србије Ивици Дачићу.

Раније данас, државног саветника и министра спољних послова Кине Ванг Јиа на аеродрому „Никола Тесла“ дочекао је министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Шеф кинеске дипломатије ће сутра имати одвојене састанке са председником Србије Александром Вучићем и министром спољних послова Николом Селаковићем.