Printer Friendly Version ЗАШТИТА ИМОВИНСКИХ ПРАВА СРБА У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ @ 10 September 2021 09:24 AM

У Федерацији БиХ у току је усклађивање података о некретнинама катастра и земљишних књига, тзв. хармонизација података. У току наведеног процеса припадници српског народа могу да изгубе право на имовину, која је у њиховом власништву или поседу.
Позиви носиоцима имовинских права се не шаљу лично, и у многим случајевима се као власници уписују држава, ентите, кантон или општина, односно лице које неовлашћено користи српску имовину.
Наведена замена и успостављање нових земљишних књига врши се објављивањем јавног позива у Службеном листу Федерације БиХ и дневним новинама појединачно за сваку катастарску општину, које су доступне у Федерацији БиХ. Чињеница да расељени и избегли Срби, као и њиховим наследницима, који немају сазнања да је њихово земљиште предмет поступка не узимају се у обзир.
Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, је саопштио да се показало да је велики број Срба  остао без права у новим или замењеним земљишним књигама, те постоји реална могућност да избегли и расељени Срби и њихови наследници остану без права на земљишту и због инстутиције одржаја. На основу члана 58. Закона о стварним правима Федерације БиХ друго лице као самостални поседник стиче право власништва и земље након периода од 10 или 20 година непрекидног поседовања.
Према постојећим подацима у Федерацији БиХ је успостављена и води се евиденција некретнина у оквиру 1864 катастарских општина, у укупно 79 политичких, које су у саставу 10 кантона. Од 10.08.2021. године извршено је успостављање нових земљишних књига за 240 катастарских општина, односно 12,33% свих катастарских општина. Око 400.000 лица, српске националности и даље полажу право на непокретности у Федерацији  БиХ (у власништву или поседу).
Уколико се грађанин изјасни да није имао сазнања о распису могуће је продужење до годину дана за пријаву. Власничка тужба код имовине не застарева, те су могуће и накнадне пријаве погрешних уписа кроз судски процес.
Овим путем обавештавамо припаднике српског народа пореклом из Федерације БиХ, који се налазе у дијаспори да се могу јавити Канцеларији за стручну правну помоћ Републике Српске.
Контакти:
Телефон: +387 55490940
Viber и WhatsApp: +387 65 090-040
Е-mail: pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org
Facebook и Instagram: @kancelarijezapravnupomoc

Контакти Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ:
Е-mail: odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com
Facebook: @srbiufederacijibih
Twitter: @OdborF