Printer Friendly Version Изградња фабрике за „Синофарм“ вакцине до краја године @ 12 July 2021 07:40 PM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић потписала је данас, у име наше земље, Меморандум о разумевању и сарадњи за производњу вакцине компаније „Синофарм“ у Србији са кинеским произвођачем и партнером из Уједињених Арапских Емирата.

Брнабић је истакла да је потписивање Меморандума први конкретан корак ка изградњи фабрике вакцина, која би требало да буде готова до краја године.

Имамо амбициозне циљеве да до краја године изградимо фабрику за производњу вакцина, да паралелно са тим радимо и на пуњењу и да до краја године већ имамо 10 милиона доза које смо напунили у Србији, а да убрзо након тога почнемо и свеобухватан процес производње, рекла је премијерка.

Према њеним речима, данас је важан дан за Србију, али и за регион, јер ћемо вакцину имати ближе, биће доступнија и моћи ћемо спремније даље да се боримо против пандемије корона вируса.

Како је нагласила, ово је почетак и једне шире сарадње Србије, Кине и УАЕ и у области биомедицине, биоинформатике и употребе вештачке интелигенције у фармацији. 

Ово је наставак сарадње коју смо почели током тешког периода ковид кризе, када смо заједно направили и две лабораторије за ПЦР тестирање, навела је Брнабић.

Она је указала на то да је потписивање Меморандума и резултат посете председника Србије Александра Вучића УАЕ у марту ове године, када је постигнут договор о сарадњи на изградњи фабрике.

Председница Владе је изразила захвалност „Синофарму“ на сарадњи током ковид кризе, наводећи да је Србија од те компаније купила четири милиона вакцина, а да нам је испоручено 4,2 милиона, јер је 200.000 доза донација, а неке количине су испоручене и раније.

Брнабић је још једном упутила апел грађанима да се вакцинишу, нагласивши да су кинеске вакцине одличне, безбедне и традиционалне.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо оценила је да је потписивање Меморандума важан корак напред у сарадњи око заједничке производње кинеске вакцине против Ковид-19 и нови почетак сарадње Србије и Кине у области фармацеутске индустрије.

Она је навела и да се Кина труди да испуни обећање председника Си Ђинпинга да кинеска вакцина против корона вируса буде глобални јавни производ.

Како је навела, кинеска страна је обезбедила и испоручила више од 500 милиона доза и супстанци вакцине за више од 100 земаља и међународних организација.

Веома ценимо то што Влада Србије пружа помоћ другим земаља у региону у вакцинацији, а кинеска страна је спремна да улаже заједничке напоре са српским партнерима и УАЕ како бисмо што пре изградили фабрику, поручила је она.

Према њеним речима, Србија ће имати, не само довољно вакцина за своју унутрашњу употребу, већ ће моћи да пружи и већу помоћ другим земљама у борби против пандемије.