Printer Friendly Version Србији до сада испоручено 4,2 милиона доза вакцине „Синофарм“ @ 27 May 2021 10:49 AM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо дочекале су јутрос на Аеродрому „Никола Тесла“ нови контингент кинеских вакцина „Синофарм“.

Брнабић је приликом дочека авиона, који је донео пола милиона доза ове вакцине, навела да је до сада испоручено 4,2 милиона доза кинеске вакцине.

Она је указала на то да је данас стигла последња испорука „Синофарма“ по уговору, што је укупно четири милиона доза вакцина које су купљене од Кине и допремљене у осам летова од јануара до сада.

Председница Владе је напоменула и да је Војска Кине донирала још 200.000 доза те вакцине, и навела податак да је у Србији до сада вакцинисано 45,3 одсто пунолетног становништва.

Премијерка је нагласила да је компанија „Синофарм“ показала поузданост какву нико није могао да очекује у тешким временима и околностима,.

Брнабић је, међутим, навела да број вакцинисаних и даље није довољан за колективни имунитет, због чега је упутила молбу грађанима, а посебно младима, да дођу да се вакцинишу како би се што пре окончала пандемија.

Она је изразила захвалност кинеским партнерима јер су у најкраћем могућем року испоручили четири милиона вакцина, као и кинеској војсци на донацији.

Чак и да не добијемо ни једну другу вакцину, у овом тренутку у Србији имамо довољно да вакцинишемо 3.115.000 грађана и тиме практично да будемо безбедни. Србија нема проблема са вакцинама, а очекујемо да стигну испоруке и од осталих произвођача, поручила је Брнабић.

Премијерка је указала на то да се сарадња Србије са Кином види се и по томе што је ово осми лет који је допремио вакцине, наводећи да је наша земља од почетка пандемије дочекала још 58 авиона којима је стигла медицинска опрема донирана од стране Кине и кинеских компанија.

И поред тога, још три теретна воза допремила су све што смо од Кине купили за време пандемије. То показује партнерство, јаке везе, озбиљност и кредибилитет наших односа и ја се захваљујем кинеском председнику Си Ђинпингу, Влади те земље и амбасадорки у Србији Чен Бо. Србија ово никада неће заборавити, поручила је премијерка.

Амбасадорка Кине је рекла да је радује дочек последњих пола милиона доза вакцине, оценивши да су Србија и Кина челични пријатељи и партнери у борби са вирусом корона.

Према њеним речима, кинеска компанија „Синофарм“ је испоштовала све уговорне обавезе и испоручила све количине у року који су две стране договориле.

То у потпуности показује да су Кина и Србија челични пријатељи и партнери у критичним ситуацијама. Ми ћемо наставити нашу сарадњу у области набавке вакцина и заједничкој борби против епидемије, истакла је Чен Бо.