Printer Friendly Version Председник Вучић дочекао на аеродрому милион доза кинеских вакцина @ 17 January 2021 03:58 AM

Милион доза вакцине кинеске компаније „Синофарм“ стигло је данас у Србију, а авион који је допремио вакцине на београдском аеродрому дочекао је председник Александар Вучић.

Председник Србије том приликом истакао је да је долазак кинеске вакцине доказ великог пријатељства Србије и Кине и најавио да ће се он вакцинисати управо тим цепивом.

Вучић је, за кинеску телевизију Си Си ТВ (CCTV), рекао да је дошао на аеродром да искаже поштовање и каже све најбоље о правом пријатељству које Србија веома дуго негује са Кином и да је, као одговор на то пријатељство, Србија добила вакцине, на чему је посебно захвалан председнику Кине Си Ђинпингу.

„Милион доза кинеске вакцине Синофарм стигло је у Србију. Хвала председнику Сију и кинеском народу“, написао је председник на свом Инстаграм профилу, уз фотографију на којој се испред авиона Ер Србије, којим су вакцине допремељене, виде заставе Србије и Кине.

Исказао је посебну захвалност и амбасадорки Кине у Београду Чен Бо, која је, према његовим речима, уложила велике напоре у овај важан подухват, а која је, поред председника и министра здравља Златибора Лончара, дочекала авион са цепивом.

„Надали смо се вакцинама из Кине, али није било лако то и очекивати. Као обичан човек и председник Србије уверен сам у квалитет кинеске вакцине, о чему ће одлучити наша надлежна агенција”, рекао је председник и додао да је поносан што је пошло за руком да се добије милион доза вакцина из Кине, које ће спасити много живота.

Подсетио је да у Србији већ постоје вакцине Фајзер-Бионтек, Спутњик В, а сада има и вакцина из Пекинга и да је премијерка Ана Брнабић примила Фајзерову вакцину, председник Скупштине Ивица Дачић и министар одбране Александар Вулин руску, а да ће он највероватније примити кинеску.

„Онда ћемо добити Астра Зенека вакцину. То показује способност српског политичког лидерства. Доказ је да не страхујемо да показујемо велико пријатељство са Кином, које не кријем нигде, већ се тиме поносим и уложићу још напора да га даље изграђујемо”, рекао је председник кинеској телевизији која је пратила долазак кинеских вакцина у Србију.

Према његовим речима, Србија још није добила ниједну вакцину преко Ковакса, већ да су сва цепива која су стигла у земљу резултат билатералних договора - са Американцима за Фајзер, са Русима за Спутњик В и са Кинезима.

„Срећом, били смо довољно паметни да радимо за земљу и да извучемо највише од наших партнера. Имам искуства, знам како то иде и колико морате да се борите да би земља нешто добила. Има земаља које немају ниједну вакцину“, рекао је Вучић и потврдио да ће, као и министар здравља Златибор Лончар, примити кинеску вакцину против вируса корона.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо нагласила је да се Србија и Кина, под руководством председника Александра Вучића и Си Ђинпинга, раме уз раме боре против вируса корона и додала да јој је велика част и задовољство што је са председником Србије у Београду дочекала кинеску вакцину „Синофарм“.

„Синофарм вакцина је званично регистрована у Кини 30. децембра, а само након 16 дана већ стиже у Србију. Долазак кинеске вакцине део је наше заједничке борбе против вируса, и верујем да ће она дати допринос сузбијању епидемије у Србији“, рекла је том приликом амбасадока Чен Бо и указала да је Кина прва земља на свету која је обећала да ће њена вакцина бити глобално јавно добро.

Београд,
16. јануар 2021. године