Printer Friendly Version ОБАВЕШТЕЊЕ О АКТУЕЛНОМ РЕЖИМУ УЛАСКА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ @ 25 May 2020 05:41 AM

25.5.2020.г.

Влада Републике Србије је на својој седници донела Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију- којом престаје да важи истоимена одлука од 19.марта о.г., као и Одлука о престанку важења Одлуке о затварању граничних прелаза, и Одлука о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19   изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу.
Доношењем наведене одлуке отворени су сви гранични прелази Републике Србије и исти од данас функционишу у уобичајеном режиму.  Припадници надлежних државних органа вршиће стандардне граничне провере у складу са Законом о граничној контроли и другим релевантним прописима.
Укинута је и забрана уласка у Републику Србију, као и епидемиолошка мера за све категорије домаћих и страних држављана. За улазак у Р. Србију више није потребна посебна сагласност/дозвола ни за домаће ни за стране држављане. Прелазак државне границе је враћен у уобичајени режим.
Приликом преласка државне границе свим лицима се уручује писмено обавештење-упозорење, на српском и енглеском језику, о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве ширења, и сузбијања заразне болести COVID-19.
Страни држављани којима је рок важења привременог боравка у Републици Србији истекао након дана проглашења ванредног стања у Републици Србији, могу ући у Републику Србију најкасније до 1.јула 2020. године и законито поднети захтев за продужење привременог боравка у року од 30 дана од дана уласка у Р. Србију. У том смислу, сматраће се да је привремени боравак ове категорије страних држављана (којима је дозвола привременог боравка у Р. Србији истекла док су боравили у иностранству) важећа у тренутку њиховог уласка, а да је до окончања поступка по поднетом захтеву за продужење привременог боравка страни држављанин законито у Р. Србији.
Истом одлуком свим лицима којима је приликом уласка у Р. Србију био сходно важећим прописима прописан здравствени ндзор у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима), а која до датума ступања на снагу ове одлуке није истекла, даном ступања на снагу ове одлуке бива обустављена.