Printer Friendly Version РЕПАТРИЈАЦИЈА ДРЖАВЉАНА Р. СРБИЈЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА АУТОБУСКИМ ПРЕВОЗОМ @ 12 May 2020 06:50 AM

Чланом 9. Уредбе о мерама спречавања и сузбијања заразне болести COVID-19  („Службени гласник РС“, број 66/20 од 7.маја 2020.г.) Влада Републике Србије укинула је све претходно утврђене забране обављања јавног превоза путника у друмском саобраћају аутобусима, уз поштовање препорука надлежног института за јавно здравље за одбијање ове врсте превоза.
Сходно донетој уредби, према обавештењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, створени су предуслови да се поједини облици међународног превоза путника друмским саобраћајем могу одвијају под одређеним условима.
Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре се обавезало да ће обавестити све домаће превознике који поседују привремено решење или лиценцу за међународни линијски превоз путника, као и важећу дозволу за обављање међународног линијског превоза, да се могу обратити дипломатско-конзуларним представништима Републике Србије у иностранству, како би уз помоћ Министарства спољних послова Републике Србије могли да врше превоз наших држављана ради репатријације. За наведену услугу превоза превозници могу наплатити накнаду за обавељени превоз до градова који су наведени у одобрењу, као саставни део дозволе.
Дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије која бележе захтеве наших држављана за повратак у земљу, у сарадњи са превозницима који имају одговарајуће дозволе, могу организовати репатријацију наших држављана од места у држави пријема до градова у Републици Србији.
Превозници су обавезни да поштују мере превенције и спречавања ширења и смањења ризика од болести COVID-19.
Приоритети путника би требало да се одређују у складу са евиденцијама које постоје код надлежних ДКП РС, према раније постављеним критеријумима. По успостављеној процедури посредством Министарства сопљних послова Републике Србије потребно је прибавити сагласности МУП РС за улазак поменуте групе лица у земљу, односно транзитне дозволе држава кроз које пролази аутобус на путу ка Републици Србији.
У случају да постоји интересовање за организацију овог превоза из Републике Србије ка иностранству, превозници и путници који имају потребу да напусте територију Србије требало би да се обрате страном дипломатско-конзуларном представништву земље у коју путују ( у Београду), која ће издати потврде да нема сметњи за улазак у њихову земљу.
Указујемо да је Одлука о проглашењу болести COVID-19   изазване вирусом SARS-CoV2 заразном болешћу, којом се прописују епидемиолошке мере и за држављане Р. Србије и стране држављане и даље на снази.
Страни држављани који немају регулисан боравак у Р. Србији (дозволу привременог боравка или сталног настањења), могу ући у Р. Србију искључиво уз дозволу радног тела Владе Р. Србије, која се добија у посебној процедури. За више инфорамција заинтересована лица се могу обратити на мејл: komisijacovid-19@gov.rs

  Комисија није надлежна за улазак у земљу држављана Републике Србије, који, као и досада, треба да се обраћају надлежном дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.
Подсећамо да је и даље на снази Одлука о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију („Службени гласник РС“, бр. 37/20)