Printer Friendly Version ЕВАКУАЦИЈА ДРЖАВЉАНА Р. СРБИЈЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА @ 10 April 2020 04:23 AM

Улазак у Р. Србију на друмским граничним прелазима

Пошто се велики број наших држављана, укључујући и оне на удаљеним дестинацијама одлучују за евакуацију летовима до неког аеродрома у суседним државама ( Будимпешта, Букурешт и Софија), надлежни органи Р. Србије обавештавају наше држављане о следећем:
Захтев за улазак наших држављана у Р. Србију треба да иницирају ДКП РС која „покривају“ територију почетне дестинације са које наши грађани крећу. Уколико постоји транзит кроз више држава („преседање“), потребно је најавити транзит лица и другим територијално надлежним ДКП РС. Министарство спољних послова Р. Србије ће по добијању става Министарства унутрашњих послова, о поменутом информисати сва надлежна ДКП ( укључујући и ДКП у транзитним државама).
Министарство унутрашњих послова, даје сагласност лицима да могу да уђу у Р. Србију и том приликом инсистира на строгом поштовању Наредбе о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Србије. То значи да  грађани у време полицијског часа не могу улазити и не могу се кретати у Републици Србији. Како је најновијом одлуком, полицијски час одређен радним данима од 17,00 часова до 05,00 часова, и од петка од 17,00 часова до понедељка у 05,00 часова, у том времену није одобрено кретање у Р. Србији.
Због тога је потребно да наши грађани избегавају доласке у дане викенда (осим када је у питању посебно одобрење наших хуманитарних летова, који слећу на аеродром „Никола Тесла“ у Београду), јер ће у том случају бити принуђени да чекају на улазак у Р. Србију до понедељка у 05,00 часова. 
Надлежни органи појединих транзитних држава (Бугарска, Хрватска) посебно указују да неће толерисати дуже задржавање наших држављана у транзиту и захтевају да по слетању или уласку на друмски гранични прелаз, наставе пут даље ка граничним прелазима Р. Србије.  Међутим, сагласност МУП Р. Србије подразумева улазак у земљу и даље путовање кроз територију Р. Србије само у времену ван полицијског часа, што захтева да кад год је то могуће треба планирати долазак на граничне прелазе Р. Србије у време ван полицијског часа, односно у раним јутарњим сатима, како би по уласку у Србију наши грађани могли да наставе пут. Уколико буде било изузетака они ће бити одобравани од стране МУП РС на основу њихове процене.
Појединци, или мање групе грађана, које самостално долазе на транзитне аеродроме у иностранству, морају да имају у виду да треба да обезбеде превоз и од уласка у Р. Србију до места пребивалишта или друге локације, имајући у виду да ће им бити изречена прописана епидемиолошка мера од страна надлежног органа. Том приликом мора се имати у виду да се превоз и кретање на територији Р. Србије морају завршити до почетка полицијског часа.
Изрицање епидемиолошке мере је обавезно свим лицима која долазе из иностранства, те онима који одбију спровођење изречене мере ускратиће се улазак у Р. Србију.
Надлежна дипломатска представништва Р. Србије (најчешће Букурешт и Софија) обавезна су да логистички помогну у процесу организовања превоза  за грађане који су у транзиту (за мање групе такси или слична возила). За веће, организоване групе (20 и више лица), потребно је по могућству обезбедити локални аутобуски превоз до граничног прелаза, одакле ће Министарство спољних послова настојати да организује прелаз и улазак у Р. Србију и обезбеди аутобуски превоз транспортног предузећа „Ласта“.
Приликом превоза на овај начин, осим у посебно оправданим случајевима, сва лица из групе, којима одговара ранији излазак на путу од граничног прелаза до Београда, могу да изађу на стајалиштима  уз пут, уколико то буде у складу са изреченом епидемиолошком мером и без уласка у градове. Последња станица транспортног предузећа „Ласта“ биће у Београду (паркинг иза Сава Центра). Даљи превоз од изласка из аутобуса до места пребивалишта грађани треба да организују самостално, поштујући важећу Наредбу о обраничењу и забрани кретања лица на територији Републике Србије, односно забрану кретања свих лица у време полицијског часа.