Printer Friendly Version EВАКУАЦИЈА НАШИХ ДРЖАВЉАНА И ДОЛАЗАК У Р. СРБИЈУ @ 7 April 2020 08:43 AM

У вези са процесом евакуације наших држављана и повратком у Р. Србију авио летовима и другим видовима транспорта, надлежни органи Р. Србије обавештавају следеће:
По слетању авиона на аеродом „Никола Тесла“ у Београду, спроводи се процедура од стране санитарних инспектора и припадника полиције. За реализацију процедуре за око 150 путника, колико се обично налази на једном лету, потребно је око 3 сата за предвиђене контроле. Због смањене толеранције наших грађана током спровођења процедура долази до нежељених ситуација између грађана и надлежних органа. У циљу избегавања непријатности моле се држављани Р. Србије за разумевање за максималне напоре које надлежни органи улажу како би се обезбедио прихват наших грађана у постојећој епидемиолошкој ситуацији.
По завршеној санитарној процедури путници су обавезни да регулишу и граничне провере код службеника МУП РС, где се уз редовне провере уводе и у посебну апликацију у систему под називом „Самоизолација“. Приликом уношења података у наведену апликацију уочено је да већина путника не даје тачне адресе свог пребивалишта, што додатно успорава поступак. Како се на основу података који се уносе у апликацију врше провере боравка лица на тим адресама, то је неопходно да наши држављани надлежним службеницима дају тачне податке. У случају давања нетачних података и не проналажења лица у поступку касније провере боравка на датим адресама, покреће се поступак због кршења правила о самоизолацији.
По уласку у Р. Србију обавезно је строго поштовање Наредбе о ограничењу забране кретања лица на територији Републике Србије. Према актуелној одлуци забрањено је кретање свим лицима у времену од 17,00 часова до 05,00 часова радним данима, као и од 13,00 часова суботом до 05,00 часова у понедељак. Лицима старијим од 65 година живота кретање је забрањено свим данима осим суботом од 04,00 часа до 07,00 часова. Из наведених разлога Министарство спољних послова Републике Србије ће настојати да хуманитарне летове за евакуацију организује у јутарњим часовима, како би било довољно времена да сви путници након процедуре стигну до својих домова пре почетка полицијског часа.
Они путници који уђу у Р. Србију преко аеродрома „Никола Тесла“ у време полицијског часа не треба да организују самосталан превоз од аеродрома до места пребивалишта. Њихов трансфер ће се обављати у сарадњи са ГСП (за територију града Београда), односно у сарадњи са транспортним предузећем  „Ласта“ за лица ван Београда. Приликом организације наведених превоза биће планирано груписање путника из појединих делова Србије, што такође захтева сарадњу и стрпљивост наших држављана. Никоме неће бити дозвољен самостални превоз у време полицијског часа, ни у случајевима да је неко од путника раније оставио приватно возило на паркингу аеродрома.
Сви путници су у обавези да на летовима евакуације носе маске. Они који не могу да обезбеде маске компанија Air Serbia и Министарство спољних послова ће обезбедити заштитне маске.