Printer Friendly Version O Б А В Е Ш Т Е Њ Е @ 17 March 2020 08:45 AM

Владе Републике Србије је након уведеног ванредног стања на територији Републике Србије због спречавања ширења епидемије изазване вирусом COVID-19 донела препоруке држављанима Републике Србије који бораве у иностранству да сва путовања у Републику Србију, која нису неопходна, одложе до даљњег. Препорука се нарочито односи на оне држављане који планирају долазак из земаља, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19.
Последњом Одлуком Владе Републике Србије држављани који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести, као што су: Швајцарска Конфедерација, Република Италија, Исламска Република Иран, Румунија, Краљевина Шпанија, Савезна Република Немачка, Француска Република, Република Аустрија, Република Словенија и Република Грчка, обавезно се упућују у изолацију у трајању од 28 дана.
Држављанима Републике Србије који долазе из других држава, одређује се мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима).
Приликом уласка у земљу, држављанима Републике Србије ће се уручивати обавезујуће решење.
Поступање по наведеним мерама ће се строго контролисати, а свако непридржавање ће бити најстрожије санкционисано прописаном казном.
Држављани Републике Србије, који и поред наведених препорука Владе имају потребу неодложног доласка у Републику Србију, дужни су да се обрате Амбасади Републике Србије, која ће направити о томе евиденцију са подацима лица и адресом планираног боравка у Републици Србији и ту информацију ће проследити надлежним органима у Републику Србију пре доласка нашег држављана у земљу.

Пекинг, 17.3.2020.