Printer Friendly Version „Србија и Кина су браћа у тешким временима“ – интервју амбасадора М. Бачевића за Home and Abroad News Press @ 6 March 2020 06:30 AM

У интерјвуу кинеском државном медију, амбасадор М. Бачевић је нагласио да Србију и Кину спаја заједнички преживљена трагедија НАТО бомбардовања током којег су кинески пријатељи изабрали да остану у Београду. Овог пута без страха од вируса Срби остају у Кини. 

„Србија је мала земља, али велики пријатељ Кине и спремна је да помогне на било који начин у оквиру својих могућности“, што је била и порука писма подршке председника Р. Србије А. Вучића кинеском председнику Си Ђингпингу. У знак солидарности, посета ППВ и МСП Р. Србије И. Дачића прошле седмице означила је прву посету једног страног министра Кини од избијања епидемије. Одлуком Владе Р. Србије Кини ће бити упућена помоћ у виду медицинских и техничких средстава и она би требало да ускоро стигне у Кину.

Амбасадор је изразио дивљење за напоре које кинески органи предузимају да мобилишу ресурсе и снаге на свим нивоима у борби против епидемије што демонстрира супериорно вођство, високи степен свести и дисциплину кинеског друштва у одсутном тренутку. Такође, паралелно са борбом против епидемије, чини максималне подухвате да очува стабилност и одрживост економског развоја. Чврста веза и висок степен поверења између народа и власти, између обичних грађана, привредника и руководства државе, говори да ће се Кина врло брзо, након коначног сузбијања епидемије, вратити испуњавању њених развојних циљева и надокнадити сваки застој који је настао силом прилика.

На интересовање новинара о томе како види сарадњу Кине и међународне заједнице у заједничкој борби против епидемије, амбасадор је одговорио да Кина јача сарадњу на међународном и регионалном нивоу, благовремено дели информације и искуства и у сарадњи са другим земљама и СЗО координише политике и ресурсе што показује њену међународну солидарност и емпатију у заједничкој борби против епидемије.

            Интервју у целости можете погледати на линку 

http://http://www.zwxw.net/zwxw/List.asp?ID=2296&from=singlemessage&isappinstalled=0