Printer Friendly Version Посета првог потпредседника Владе и министра спољних послова Р. Србије Ивице Дачића НР Кини 26-28. фебруара 2020. године @ 3 March 2020 08:41 AM

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Р. Србије Ивица Дачић боравио је у посети НР Кини 26-28. фебруара 2020. током које се састао са државним саветником и министром спољних послова НР Кине Ванг Јием, потпредседником НР Кине Ванг Ћишаном и министром Међународног одељења Комунистичке партије Кине Сунг Таом.

У разговору са министром Ванг Јие, наглашено је да је реч о првој посети једног страног министра НР Кини од избијања епидемије, што кинеска страна изузетно цени. Ванг Ји је рекао да Р. Србија и НР Кина деле заједничке интересе и опстају заједно и у добру и у злу. Као партнери у заједничкој изградњи „Појаса и пута“ и механизму Кина-ЦИЕЗ, две земље предњаче у заједничким пројектима у региону ЦИЕЗ. Министар И. Дачић је истакао је да напори Kине на сузбијању епидемије изазивају дивљење у Р. Србији и изразио уверење да ће актуелна ситуација бити превазиђена у најкраћем року и да ће се Kина у потпуности вратити остваривању својих развојних циљева. Осудио је политизацију епидемије у западним медијима која се користи за антикинеске ставове. Високо је оцењен напредак билатералних односа и међусобног политичког поверења, чему ће додатни импулс пружити предстојећа посета председника Р. Србије А. Вучића ради учешћа на Самиту Kина-ЦИЕЗ у априлу, као и посета председника Сија Р. Србији током ове године.

Другог дана посете Пекингу, ППВ и МСП Р. Србије И. Дачић састао се са потпредседником НР Kине Ванг Ћишаном. Министар И. Дачић је изразио солидарност са Кином и уверење да актуелна здравствена ситуација неће омести Кини у њеним развојним плановима. Потврђени су изузетни билатерални односи које краси ниво свеобухватног стратешког партнерства и епитет „челичног пријатељства“, узајамна подршка у питањима од виталног интереса, као и активно присуство кинеских компанија у Србији. Потпредседник Ванг је навео да је борба за обуздавање епидемије коронавируса борба за безбедност и здравље кинеског народа, али и глобалне заједнице у целини, јер су напори Kине, који почињу да дају резултате, уштедели драгоцено време за многе државе. Министар Дачић је позвао потпредседника Ванга да посети Р. Србију.

ППВ и МСП Р. Србије И. Дачић се сусрео и са министром Међународног одељења ЦK KП Kине Сунг Таом. Двојица министара су изразила задовољство због изузетно квалитетних билатералних веза којем посебно доприносе и међупартијски односи. Министар Дачић је изразио наду да ће Kина у најскоријој будућности победити у борби против епидемије. Министар Сунг је изразио захвалност министру Дачићу због доласка у Kину у веома тешком тренутку.

У свим разговорима је наглашена је подршка Кини у борби епидемије и захвалност на принципијелној подршци суверенитету и територијалном интегритету Р. Србије, када је у питању решавање проблема Косова. Истовремено, поновљена је чврста подршка Р. Србије политици „једне Кине“ и ставовима Кине по питању Тајвана, Тибета и Синђијанга.