Printer Friendly Version ОБАВЕШТЕЊЕ - Боравак и путовања наших држављана у Кини у периоду превенције и контроле епидемије изазване новим коронaвирусом @ 3 February 2020 08:20 AM

У вези са положајем странаца и њихових путовања у и из Кине у периоду превенције и контроле пнеумоније изазване новим коронавирусом, Кинеска национална имиграциона управа је донела одређене препоруке за стране држављане о томе како да поступају у овој ванредној ситуацији.

Према саопштењу кинеске управе, осим Вуханa, сви остали гранични прелази на аеродромима у Кини нормално функционишу. Странци могу да уђу и изађу из Кине уобичајено уз важећу путну исправу. У циљу спречавања ширења епидемије, саветује се смањено прекогранично кретање. Странци имају могућност да и даље бораве у Кини, док се саветује рационалан приступ путовањима у Кину. Због ограничења уласка из Кине које су неке земље усвојиле, саветује се да се странци, у случају планираног напуштања Кине, благовремено информишу о условима уласка у државе одредишта како би избегли финансијске и временске губитке у случају да земље у које се улази из Кине наметну рестрикције.

Према Закону улазно-излазне администрације НР Кине, странци би требало да аплицирају за продужетак свог боравка пре његовог истека. У контексту важећих прописа, а пре свега актуелне ситуације, они којима истиче боравак у Кини, а нису у могућности да напусте Кину према плану, продуже боравишну дозволу или визу, потребно је да се хитно обрате локалној Улазно-излазној администрацији која ће проценити да ли постоје основе за продужење боравка.

Имајући у виду да се актуелна ситуација у вези са избијањем корона вируса у НР Кини прати од стране Светске здравствене организације, као и Министарства здравља Републике Србије и Института за јавно здравље Србије,  нашим грађанима који планирају путовање у НР Кину, препоручује се да следе препоруке за путовања садржане у званичним саопштењима издатим од стране наведених институција. По

Многе авиокомпаније су отказале летове за Кину и из Кине у одређеном временском периоду. Амбасада нема надлежност да управља сервисним информацијама авио компанија нити да тумачи њихову комерцијалну политику у ванредној ситуацији. Потребно је да наши држављани у директном контакту са авио компанијом претходно провере да ли је дошло до евентуалне промене или отказивања лета.