Printer Friendly Version Нови коронавирус @ 25 January 2020 04:54 AM

Кинеска национална здравствена комисија и Светска здравствена организација известиле су о појави новог вирусног соја (2019-nCoV) из породице коронавируса који узрокује упалу плућа. Утврђено је да се вирус може пренети људским контактом.

Кинеске власти су до сада потврдиле више од 1000 случајева обољевања од коронавирусне инфекције, 38 излечених пацијената и 41 смртна исхода. Град Вухан је епицентар вирусне инфекције. Случајеви у мањем броју су потврђени и у другим деловима Кине, као и у неким суседним земљама. Вухан је ради превентиве под карантином и забрањени су доласци и напуштање града до даљњег. Од 23. јануара 2020. године отказане су све ваздушне, железничке и аутобуске везе. Такође, још неколико градова у Хубеи провинцији у окружењу Вухана увело је саобраћајне рестрикције, посебно пред празнике лунарне Нове године која бележи масовне локалне миграције. Путници треба да буду спремни нa могућност ограничења путовања која ће се применити уз мало обавештења или без претходне најаве.


Због тога се свим путницима у Кини препоручује:

придржавање препорука кинеских локалних власти;
избегавање контакта са живим и угинулим животињама, боравак у местима где се продају животиње, месо, морски плодови, као и конзумација сировог и недокуваног меса и рибљих производа;
избегавање контакта са људима који показују знакове респираторне инфекције;
редовно прање руку сапуном или хидро-алкохолним раствором, посебно пре јела;
ношење маске за лице.

Актуелне информације о коронавирусу се могу наћи на порталу Светске здравствене организације. Такође, препоручује се праћење информација међународних аеродрома и авио-компанија које, такође, предузимају превентивне мере.

Уколико приметите симптоме респираторне инфекције (температура, кашаљ, потешкоће са дисањем), одмах се обратите лекару. 

Молимо наше држављане који бораве у Вухану или околини Вухана, као и оне  који су због евентуалних респираторних тегоба потражили лекарску помоћ, да се обавезно јаве Амбасади на број +86 10 6532 3516 или на мејл: embserbia@embserbia.cn