Printer Friendly Version Учешће амбасадора М. Бачевића на презентацији Ћингхаи провинције у организацији кинеског МИП @ 2 December 2019 08:06 AM

Амбасадор М. Бачевић је на позив државног саветника и МИП НР Кине Ванг Јиа, говорио на презентацији кинеске северозападне провинције Ћингхаи – „Кина у новој ери: лепоте Ћингхаиа спремно дочекују свет“, која се одржала у свечаној сали кинеског МИП 26. новембра 2019. године

У свом обраћању, амбасадор Бачевић је рекао да година која слави 70. јубилеј од оснивања нове Кине, пружа прилику да се уверимо у резултате које је кинеско руководство постигло током вишегодишњег подухвата да спроводи равномеран и синхронизован развој свих провинција. Презентација провинције Ћингхаи је зато прилика да се боље разумеју достигнућа које је НР Кина остварила у стратегији да своје најудаљеније регионе унапреди до вишег нивоа развоја, трансформише их у здраво инвестиционо окружење, створи могућности боље заштите животне средине, образовања и задржавања талената. Рекордном елиминацијом сиромаштва, НР Кина је успела да испуни један од националних циљева и да афирмише своју улогу одговорног међународног актера и у оквиру глобалне борбе против немаштине.

Опредељење Кине да се својим западним регионом више отвори према свету, компатибилан је са потребама читавог низа земаља, међу којима се налази и Србија, да привуку инвестиције, пласирају своје производе и остваре узајамну корист кроз међуљудску размену, трансфер технологија и знања.

Српско-кинеско „челично“ пријатељство, потврђено у трајању од скоро седам деценија, уз рекордну динамику посета на највишем нивоу у последње четири године, као и први споразум једне земље ЦИЕ о безвизном режиму са НР Кином, акумулиране инвестиције и растући интензитет друштвене размене на свим нивоима, допринело је већем разумевању савремене Р. Србије и НР Кине. Идентификовање могућности заједничког раста и напретка, јачајући тиме и темеље вишедеценијског пријатељства две земље представља чврсту основу и за проширивање сарадње Р. Србије и са провинцијом Ђингхаи.

Провинција Ћингхаи је ризница природних ресурса, коју је извориште три најдуже реке у Азији на „крову света“ – Јангце, Жуте реке и Меконга претворило у „водени торањ“. Савремени напредак ове провинције карактерише интерактивни развој животне средине и одрживог раста. Ћингхаи је уједно и центар највеће пилот зоне кружне економије у НР Кини, уједно и највећи извор снабдевања чистом енергијом у свету. Богата је природним ресурсима, нафтом, гасом, а поседује и вредне залихе најтраженијих металних минерала.