Printer Friendly Version Посета председнице Владе Р. Србије Ане Брнабић НР Кини @ 18 November 2019 05:56 AM

Председница владе Р. Србије Ана Брнабић је предводила делегацију у вишедневној посети НР Кини поводом учешћа на Другом кинеском међународном сајму увоза од 3. до 8. новембра 2019. године. Уз председника НР Кине Си Ђинпинга, председника Француске Е. Макрона, премијера Грчке К. Мицотакиса и премијера Јамајке Е. Холмса, премијерка Брнабић је била један од главних говорника на отварању Сајма. Том приликом је поручила да Влада Р. Србије жели да продуби сарадњу са НР Кином, будући да две земље деле исту економску визију 21. века – визију одрживог развоја, економске међузависности, балансиране трговине, мирољубиве и узајамно корисне сарадње. Након отварања, председница Владе Р. Србије је у друштву лидера других земаља обишла сајам, који је окупио око 150 земаља и 3.000 компанија.

Највећа пажња посвећена је билатералном сусрету са председником НР Кине Си Ђинпингом током којег је било речи о укупним билатералним, економским и политичким односима двеју земаља, као и о заједничком доприносу иницијативи „Појаса и пута“. Сусрет са кинеским лидером је потврдио висок ниво политичких односа двеју земаља које, како је премијерка Брнабић изразила, деле визију света без баријера, отвореног и слободног за промет људи, робе, услуга и капитала.
Делегација је обишла и национални штанд Р. Србије на Шангајском експу где су представљена квалитетна вина, млечни производи, као и органски производи од ароније и тартуфа из Р. Србије.
Уследио је, потом, низ састанака са кинеским званичницима и привредницима компаније Huawei, HBIS и Кинеском банком. Уприличен је и српско - кинески пословни форум на којем је потписан Меморандум о разумевању између Канцеларије за информационе технологије и електронску управу и компаније Huawei Technologies.
Премијерка Р. Србије је такође била гост престижног Шангајског Ђиаотунг универзитета где је пред многобројним аудиторијумом састављеног од кинеских и српских студената говорила о односима Р. Србије и Кине, али и о настојањима наше земље да постане један од лидера у развоју иновационих технологија.
Вишедневна посета настављена је обиласком главном града Џеђианг провинције Хангџоу, где се премијерка А. Брнабић састала са руководством провинције Џеђианг – секретаром провинцијског комитета КПК Че Ћуијем и гувернером Јуен Ђиађуном, а потом и сусретом са руководиоцима једних од најважнијих кинеских компанија – Alibaba, Hikvision, као и обиласком парка високе технологије Dreamtown.
По повратку у Шангај, премијерка Брнабић је присуствовала свечаном отварању Кошаркашке академије Марине Маљковић, у којој ће девојчице из Кине, попут својих вршњакиња у Србији, моћи бесплатно да тренирају кошарку. Посета дистрикту, искоришћена је и за обилазак луке Вусунгкоу, које је иначе највеће пристаниште за крузере у Азији.
У саставу делегације председнице Владе Р. Србије били су и председник Националног савета за сарадњу са Руском Федерацијом и НР Кином Т. Николић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Р. Љајић, министар рударства и енергетике А. Антић, министар задужен за иновације и технолошки напредак Н. Поповић, као и председник Привредне коморе Србије М. Чадеж.