Printer Friendly Version Перспективе сарадње Србије и Хунан провинције – разговор амбасадора Бачевића и МИП НР Кине Ванг Јиа @ 18 September 2019 03:25 AM

Амбасадор Милан Бачевић је присуствовао је презентацији Хунан провинције „Кина у новој ери: иновативни Хунан се интегрише са светом“ која је у организацији Министарства спољних послова НР Кине и провинцијске владе Хунана одржана у Пекингу 12. септембра 2019. године. Том приликом, амбасадор Бачевић је имао разговор са министром спољних послова НР Кине г. Ванг Јием током којег је потврђена спремност обе стране да се размотре могућности сарадње Србије и Хунан провинције у областима од заједничког интереса. Амбасадор Бачевић је такође имао разговоре и са гувернером провинције г. Сју Даџеом и партијским секретаром г. Дуом Ђиахаом којом приликом су упутили позив амбасадору да у блиској будућности посети Хунан, што је амбасадор и прихватио.
  Промоција је имала за циљ представљање најзначајних достигнућа у економском и друштвеном развоју која је провинција Хунан постигла у периоду од оснивања НР Кине, као и њен допринос иницијативи „Појаса и пута“ повезујући источни обални регион са централним и западним регионима, а економски појас реке Јангце са отвореним обалним економским појасом.
Позната као колевка кинеске револуције и родно место многих великана кинеске историје укључујући на првом месту оснивача нове Кине Мао Цедунга, Хунан је прерастао у централну транспортну жилу Кине. Провинција је посвећена отварању и привредном успону који се заснива на иновацијама, достижући БДП од 3,64 трилиона јуана што је сврстава на осмо место у земљи. 
У разговору са кинеским домаћинима, размењена су мишљења о могућим областима сарадње попут пољопривреде, машинства, изградње инфраструктуре, туризма и др. чиме би се увећале развојне могућности за обе стране.