Printer Friendly Version Kineska producentska otkupila autorska prava za rimejk filmova „Most“ i „Valter“ @ 9 May 2019 10:40 AM

Uoči obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, u prisustvu ambasadora M. Bačevića i ambasadora BiH A. Rilla, Filmski centar Sarajevo, kineski Huahua Media i Dandelion Productions Inc. su potpisali sporazum o rimejku klasičnog ratnog filma „Most“ i Memorandum o saradnji u vezi sa filmom „Valter brani Sarajevo“.

Kao antifašistički filmovi koji su bili poznati širom Kine 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, „Most“ i „Valter“ su se urezali u kolektivno kinesko sećanje. Bogatstvo likova čija je epska dimenzionalnost dočarala romantičnost revolucije, muzika i filmski dijalozi zadržali su večni umetnički šarm ostajući mesto prepoznavanja dveju različitih kultura sve do danas.

Ambasador M. Bačević je rekao da dva filmska klasika, „Most“ i „Valter brani Sarajevo“ predstavljaju ne samo kulturno dobro svih naroda bivših jugoslovenskih republika već i svedočanstvo o višedecenijskom kinesko-jugoslovenskom prijateljstvu. Rimejk ovih filmova će predstavljati podstrek kulturnoj razmeni, kako bilateralno, tako  i u okvirima inicijative „Pojasa i puta“ dodatno jačajući  prijateljstvo između naroda Srbije i Kine.

Ambasador Bosne i Hercegovine A. Rill je rekao da ostvarenja imaju reputaciju filmskih klasika i da muziku iz filmova prepoznaju mnogi. Ovaj rimejk će sigurno doneti novi uzlet kulturnog uticaja Kine u BiH, a imajući u vidu širenje inicijative „Pojasa i puta“, i u drugim zemljama tako da mlađa generacija može da spozna snagu ova dva klasična filma čija je popularnost prevazišla nacionalne granice.

Predsednik Upravnog odbora Huahua Media Vang Kefei je rekao da je ova saradnja izraz i  kineske misije učvršćivanja kulturnih veza i razmene kroz inicijativu „Pojasa i puta“ što će dodatno ojačati prijateljstvo između naroda Kine i Srbije.

Predstavnik srpskih producenata i predsednik Dandelion Productions Inc, P. Antonijević je preneo da su „Most“ i „Valter“ antologijski filmovi srpske kinematografije i da su njihov sadržaj i karakteri prevazišli kulturne i jezičke barijere, postajući najpopularniji strani filmovi u Kini. Projekat rimejka ujedinio je napore kineskih, srpskih i bosanskohercegovačkih filmskih autora uz uverenje da će nova verzija pomoći globalnoj publici da se ponovo poveže sa ovom filmskom pričom.

Generalni direktor Filmskog centra Sarajevo J. Duraković je preneo da su od osnivanja Filmskog centra Sarajevo, „Most“ i „Valter“ najdragocenija kulturna dobra u filmskoj arhivi BiH da čak i danas imaju najveći televizijski rejting. Nada se da će obradom ovih filmova svetskoj publici biti predstavljena nacionalne kulture BiH i srpskog naroda.

Prema prikupljenim informacijama, film „Most“ je ušao u preliminarnu fazu priprema i početak snimanja se planira početkom 2020. godine.