Printer Friendly Version Кинеска продуцентска откупила ауторска права за римејк филмова „Мост“ и „Валтер“ @ 9 May 2019 10:39 AM

Уочи обележавања Дана победе над фашизмом, у присуству амбасадора М. Бачевића и амбасадора БиХ А. Рилла, Филмски центар Сарајево, кинески Huahua Media и Dandelion Productions Inc. су потписали споразум о римејку класичног ратног филма „Мост“ и Меморандум о сарадњи у вези са филмом „Валтер брани Сарајево“.

Као антифашистички филмови који су били познати широм Кине 60-их и 70-их година прошлог века, „Мост“ и „Валтер“ су се урезали у колективно кинеско сећање. Богатство ликова чија је епска димензионалност дочарала романтичност револуције, музика и филмски дијалози задржали су вечни уметнички шарм остајући место препознавања двеју различитих култура све до данас.

Амбасадор М. Бачевић је рекао да два филмска класика, „Мост“ и „Валтер брани Сарајево“ представљају не само културно добро свих народа бивших југословенских република већ и сведочанство о вишедеценијском кинеско-југословенском пријатељству. Римејк ових филмова ће представљати подстрек културној размени, како билатерално, тако  и у оквирима иницијативе „Појаса и пута“ додатно јачајући  пријатељство између народа Србије и Кине.

Амбасадор Босне и Херцеговине А. Рилл је рекао да остварења имају репутацију филмских класика и да музику из филмова препознају многи. Овај римејк ће сигурно донети нови узлет културног утицаја Кине у БиХ, а имајући у виду ширење иницијативе „Појаса и пута“, и у другим земљама тако да млађа генерација може да спозна снагу ова два класична филма чија је популарност превазишла националне границе.

Председник Управног одбора Huahua Media Ванг Кефеи је рекао да је ова сарадња израз и  кинеске мисије учвршћивања културних веза и размене кроз иницијативу „Појаса и пута“ што ће додатно ојачати пријатељство између народа Кине и Србије.

Представник српских продуцената и председник Dandelion Productions Inc, П. Антонијевић je пренео да су „Мост“ и „Валтер“ антологијски филмови српске кинематографије и да су њихов садржај и карактери превазишли културне и језичке баријере, постајући најпопуларнији страни филмови у Кини. Пројекат римејка ујединио је напоре кинеских, српских и босанскохерцеговачких филмских аутора уз уверење да ће нова верзија помоћи глобалној публици да се поново повеже са овом филмском причом.

Генерални директор Филмског центра Сарајево Ј. Дураковић је пренео да су од оснивања Филмског центра Сарајево, „Мост“ и „Валтер“ најдрагоценија културна добра у филмској архиви БиХ да чак и данас имају највећи телевизијски рејтинг. Нада се да ће обрадом ових филмова светској публици бити представљена националне културе БиХ и српског народа.

Према прикупљеним информацијама, филм „Мост“ је ушао у прелиминарну фазу припрема и почетак снимања се планира почетком 2020. године.